Događaji · E-servisi · IT

Bubalo otvorio 8. međunarodnu konferenciju “E-trgovina 2008”

Ministar trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije Predrag Bubalo otvorio je danas na Paliću Osmu međunarodnu konferenciju o elektronskoj trgovini i elektronskom poslovanju “E-trgovina 2008“.
Ova konferencija je najveći skup o elektronskom poslovanju u Srbiji, posvećen praćenju nastanka i razvoja domaćeg i regionalnog elektronskog tržišta Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Bubalo je istakao da činjenica da na konferenciji učestvuju privrednici, bankari i osiguravajuća društva pokazuje da je u Srbiji, mnogo pre nego što je doneta zakonska regulativa, počelo veliko interesovanje i praktična primena elektronske trgovine.

On je naveo da kod nas još nije dovoljno razvijen ovaj oblik trgovine, a da je još veći problem to što ona nije zakonski regulisana, uz ocenu da je i to kočnica bržeg razvoja elektronske trgovine u Srbiji.

Bez obzira na nedostatak zakonske regulative, u Srbiji se obavlja značajan broj transakcija u elektronskoj trgovini u stvarnom životu, pre svega, u bankarskom poslovanju, zatim osiguranju, privredi, i to je i najkraći put da se uključimo u savremene tokove, ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, u proteklu godinu dana Ministarstvo trgovine pripremilo je konačan tekst zakona o trgovini, koji rešava sva pitanja vezana za trgovinu i daje izvorište, odnosno osnovna načela za elektronsku trgovinu.

Međutim, s obzirom na to da je to veoma obimna materija, Ministarstvo je izradilo poseban zakon na tu temu, koji je tehnički danas na pomenutoj konferenciji ponuđen stručnoj javnosti na javnu diskusiju, rekao je Bubalo.

Leave a Reply