IT

Budućnost beskontaktnog plaćanja

Kompanija MasterCard je danas najavila da će postaviti prihvatanje beskontaktnog plaćanja kao standard za evropske trgovce koji prihvataju MasterCard® i Maestro® kartice do 2020. godine, čime će se potrošačima u Evropi omogućiti da plaćaju svojim beskontaktnim karticama i uređajima sa ugrađenom NFC tehnologijom na svim terminalima za kartično plaćanje (POS terminalima).

„Evropljani već mogu da koriste beskontaktne kartice i da obavljaju mobilna plaćanju putem uređaja sa NFC tehnologijom u 36 zemalja širom Evrope i njihovo oduševljenje ovim sigurnim i jednostavnim načinom plaćanja je očigledno“, rekao je Havier Perez, predsednik kompanije MasterCard Europe. „Istraživanje koje je sprovela kompanija IHS Technology pokazuje da će se proizvodnja i distribucija telefona koji podržavaju NFC tehnologiju učetvorostručiti u narednih pet godina. Kompanija MasterCard želi da zagarantuje sigurnost i jednostavnost mobilnih i beskontaktnih plaćanja bez obzira na to gde se nalazite u Evropi, što će omogućiti da jednostavno plaćate na način na koji želite i kada god želite“.

Kompanija MasterCard je odredila datume za usaglašavanje sa standardom koji se odnose na Evropu, imajući u vidu rok trajanja postojećih terminala:

  • Postojeći POS terminali mogu biti zamenjeni na kraju svog roka trajanja, a najkasnije do 1. januara 2020. godine;
  • Novi POS terminali koji se uvode počevši od 1. januara 2016. godine moraju biti usklađeni sa novim standardom;

 

Pokazujući kojom brzinom potrošači prihvataju ovu tehnologiju, studija o beskontaktnom plaćanju*, koju je sprovela agencija PRIME Research u periodu od 1. novembra 2013. do 30. aprila 2014. godine, potvrdila je da potrošači uživaju u praktičnosti beskontaktnih plaćanja i da očekuju da trgovci uhvate korak sa ovom tehnologijom.

 

Ovo istraživanje agencije PRIME research je pokazalo da su Velika Britanija, Poljska, Rusija, Italija, Mađarska i Francuska evropske zemlje sa najvećim brojem potrošača koji su spremni da usvoje beskontaktna plaćanja i uvedu ih u svoju svakodnevicu. U Velikoj Britaniji, za potrošače su prihvaćenost beskontaktnih plaćanja i brzina kojom ih trgovci usvajaju presudni faktori. Moskovljani uživaju u pogodnostima plaćanja metroa putem svojih MasterCard® PayPass™ kartica. Potrošači jedva čekaju da trgovci u većoj meri počnu da prihvataju beskontaktno plaćanje.

 

Kris Kangas, direktor Sektora za beskontaktno plaćanje za Evropu u kompaniji MasterCard zaključuje: „Samo u 2013. godini se broj transakcija putem beskontaktnih MasterCard i Maestro kartica u Evropi utrostručio, a promet putem tih transakcija uvećao se četiri puta. Korisnici beskontaktnih kartica nam preko društvenih mreža govore da vole da plaćaju beskontaktno i da bi želeli da plaćaju tako u još većoj meri. Današnja najava predstavlja preko potrebni korak kojim se označava naredna prekretnica u oblasti beskontaktnog plaćanja“.

 

Kada je reč o Srbiji, popularnost MasterCard beskontaktne platne tehnologije, ovde poznatije pod imenom  PayPass, u stalnom je porastu od kada je po prvi put predstavljena na ovom tržištu 2008. godine. Artur Turemka, izvršni direktor kompanije MasterCard za Balkanski region, kaže: „Beskontaktna plaćanja su pronašla svoju primenu u svakodnevnom životu korisnika kartica u Srbiji koji su već prihvatili brzinu, sigurnost i praktičnost koje beskontaktna tehnologija pruža. Zadovoljni smo što i naši partneri širom regiona uviđaju potrebu korisnika za ovim praktičnim platnim rešenjem za plaćanje, tako da se prihvatna mreža za beskontaktno plaćanje u regionu stalno širi – novi trgovci omogućavaju beskontaktno plaćanje u svojim radnjama, a sve više banaka uvodi različite MasterCard beskontaktne proizvode u svoju ponudu. Imajući u vidu da je srpsko tržište spremno na to, kompanija MasterCard je postavila kraće rokove za usaglašavanje sa ovim standardom u Srbiji – počevši od 1. jula 2015. godine, svi novi POS terminali u Srbiji će morati da podržavaju ovaj novi standard, a od 1. jula 2018. godine, biće potrebno da svi već postojeći POS terminali podržavaju beskontaktno plaćanje. Nama je ovo podsticaj da nastavimo da radimo kako bismo omogućili korisnicima kartica da plaćaju našom inovativnom metodom, gde god i kada god požele“.

 

MasterCard beskontaktna plaćanja su omogućena na 2,5 miliona lokacija u 66 država širom sveta, od kojih je 36 zemalja u Evropi, uključujući Srbiju i susedne zemlje: Bugarsku, Mađarsku, Makedoniju, Rumuniju, Hrvatsku, Crnu Goru, a od nedavno i Bosnu i Hercegovinu. Takođe, beskontaktne kartice se mogu koristiti za standardna plaćanja na oko 36,9 miliona lokacija u 210 zemalja širom sveta.

 

Leave a Reply