IT

Čak 62 odsto korisnika nije ni čulo za najopasnije viruse

Stuxnet, Duqu, i Zeus su nazivi najopasnijih pretnji na internetu, a o njima se pisalo i van specijalizovanih medija namenjenih računarskim tehnologijama. Međutim, izgleda da mnogi korisnici i dalje nisu upoznati sa njima. Istraživanje koje je nedavno sprovela istraživačka kompanija O+K pokazuje da skoro dve trećine ispitanika nikada nije čulo za njih, dok 28 odsto anketiranih o njima zna samo opšte informacije.

Ispitanike iz 25 zemalja su takođe pitali o „zero-days“ i botnet napadima, a rezultat je bio gotovo isti – nisu znali ništa više o ovim pretnjama nego o već pomenutim virusima. Međutim, ovi rezultati nisu u potpunosti loši, jer integrisana antivirus rešenja štite uređaje od najnovijih pretnji, bez obzira koliko vlasnici znaju o njima.

Istovremeno, korisnici koji ne shvataju koliku opasnost predstavljaju zlonamerni programi, ne mogu u potpunosti razumeti ni potrebu za odgovarajućim bezbednosnim rešenjima. Prema istraživanju, ovo je zapravo najozbiljniji problem. Skoro polovina korisnika računara i vlasnika laptopova smatra da su njihovi podaci relativno bezbedni. Čak 8,5 odsto ispitanika smatra da njihovom desktop ili laptop računaru nije potrebna nikakva dodatna zaštita. Zapravo, samo jedan uspešan zloćudni program može da dovede do gubitka svih važnih podataka koje korisnik čuva na računaru.

Situacija sa mobilnim uređajima je još komplikovanija: 16 odsto vlasnika tablet uređaja i 15 odsto korisnika modernih smart telefona sigurno je da njihovi uređaji nisu u opasnosti. Manje od polovine svih mobilnih korisnika sumnja u svoju bezbednost, oni smatraju da su njihovi uređaji više ili manje zaštićeni, mada priznaju da bi korišćenje specijalizovanog programa, kao što je Kaspersky Mobile Security, obezbedilo dodatni nivo zaštite.

Generalno, većina korisnika potcenjuje opasnost koju virusi predstavljaju za njihove uređaje i podatke. Rezultat je ovakav jer korisnici jednostavno ne znaju kako zlonamerni programi prodiru u računar, kako se ponašaju i kakvu štetu mogu naneti. Važno je napomenuti da program Kaspersky Internet Security obezbeđuje blagovremenu zaštitu od svih sajber pretnji, obuhvatajući i najopasnije sajber oružje današnjice.

Takođe je zanimljiv stav korisnika prema softverskim paketima koji koriste napredne cloud tehnologije, kao što je paket Kaspersky Security Network. Više od četvrtine ispitanika (27 odsto) nikada nije čulo za takva rešenja. Većina ispitanika (57 odsto) je čulo za njih, ali nisu zainteresovani, a samo 16 odsto ispitanika već koristi rešenja koja podržavaju ove tehnologije. Ovo nikako nije ohrabrujući rezultat, s obzirom da je cloud tehnologija ta koja obezbeđuje da antivirus program dobija podatke o novim pretnjama i tako pruža potreban nivo zaštite.

Leave a Reply