IT

Canon CX-1 za brži i efikasniji pregled mrežnjače

Novi dodatak portfoliju medicinskih uređaja za snimanje smanjuje vreme potrebno za diagnozu

Kompanija Canon Europe, svetski lider u tehnologijama za digitalizaciju slika, objavila je globalno lansiranje novog CX-1, svetskog prvenca u tehnologiji snimanja mrežnjače, koji je po prvi put predstavljen na ovogodišnjem ESCRS kongresu.

Canon-ov CX-1 je kompaktan i prenosiv hibridni uređaj koji omogućava pregled mrežnjače i sa i bez proširenih zenica i prelazi iz jednog režima u drugi jednostavnim pritiskom na dugme. Uz uštede ostvarene prilikom investiranja u opremu, ova funkcija takođe znači da ispitivači koji koriste opremu mogu da traže više od jednog oboljenja, na primer AMD (senilne degeneracije makule-žute fleke), glaukom i dijabetska retinopatija, i sve to samo jednim uređajem. Ovo štedi vreme i uklanja potrebu za zakazivanjem ponovnih termina.

Oboljenja mrežnjače mogu imati poražavajuće posledice, tako da je rana dijagnoza od krucijalnog značaja. Za razliku od drugih uređaja za pregled mrežnjače koji su trenutno dostupni na tržištu, CX-1 može biti od pomoću pri detekciji ranih znakova AMD-a bez potrebe za posebnim uslovima kao što su kapi za oči za širenje zenica.

Prethodno je postignuto zahvaljujući sposobnosti ovog uređaja da i bez širenja zenice prikaže autofluorescentne slike očnog dna (FAF – Fundus Autofluorescence). Do sada, FAF je bio moguć samo u režimu rada sa proširenim zenicama. Detekcija autofluorescentnosti mrežnjače je važan indikator zdravlja mrežnjače. Mogućnost da se ovaj pregled izvede bez širenja zenice ne samo da štedi vreme i resurse već i dijagnostičku proceduru čini komfornijom za pacijenta.

Canon-ova tehnologija EOS fotoaparata, priznatih sposobnosti obrade slika, ekskluzivno je adaptirana za medicinsku upotrebu u uređaju CX-1 kako bi obezbedila optimalne slike mrežnjače u kompaktnom i praktičnom sistemu. Jedna digitalna kamera jednostavno upravlja nad pet režima fotografije, uključujući FAF fotografiju bez širenja zenica, što omogućava da EOS tehnologija digitalnih slika doprinosi svim slikama mrežnjače koje CX-1 napravi.

Gospodin Jošijiki Masuko, senior direktor odeljenja za medicinske sisteme u kompaniji Canon Europe komentariše CX-1: „Pored toga što je korak napred u medicinskim inovacijama, kompaktni i prilagodljivi dizajn uređaja CX-1 takođe predstavlja godine studioznog istraživanja tehnoloških potreba oftamoloških pregleda. Canon kontinuirano razvija svoju tehnologiju digitalnih slika kako bi bio u toku sa brzorastućim medicinskim potrebama.“

„Kao pomoć pri uspostavljanju tačne dijagnoze koristi se napredna tehnologija digitalnih slika, a istovremeno se zahvaljujući multifunkcionalnom dizajnu vodi računa o potrebama pacijenta tako da proces dijagnoze bude što konformniji za njih,“ nastavlja gospodin Jošijiki Masuko.

CX-1 će biti dostupan u prodaji širom EMEA regiona od kraja septembra.

Leave a Reply