IT

Canon Europe otkriva inicijalne rezultate istraživanja o uticaju ekonomske krize na štamparsku industriju

Istraživanje otkriva da mnoge kompanije koje nude usluge štampanja ne bi preživele krizu bez mogućnosti digitalne štampe. Preživeli su sada u boljoj formi za suočavanje sa budućnošću

Kompanija Canon Europe, globalni lider u tehnologijama digitalizacije i štampe dokumenata, predstavila je vodeće trendove otkrivene u istraživanju kompanija koje nude usluge štampanja i ispitivanju poznavaoca industrije o uticaju recesije na štamparsku industriju.

Ovo istraživanje, treće po redu koje sponzoriše kompanija Canon Europe i sprovodi profesor u penziji Frenk Romano sa timom diplomaca iz oblasti štampanih medija sa Ročester instituta za tehnologiju u SAD-u, daje dalji uvid u stanje industrije štampe. Rezultati prethodnih Canon istraživanja o budućnosti digitalne štampe i tržištu korporativnih odeljenja za reprografiku (CRD) objavljeni su u maju 2008. i maju 2009. godine, respektivno.

Za ovo treće istraživanje, tim na čelu sa profesorom Romanom, intervjuisao je najveći uzorak do sada, ukupno 840 štampara, od kojih je 65,5% u Zapadnoj Evropi. Uzorak je obuhvatao i 383 ispitanaka od 464 intervjuisanih u istraživanju iz 2008. godine, ostalih 81 je ili spojeno sa drugima ili su izašli iz ove delatnosti.

Trenutno se priprema konačna analiza istraživanja i rezultati će biti objavljeni u maju 2010. godine. Ključna otkrića istraživanja pokazuju koliko je bilo važno usvajanje digitalne štampe za preživljavanje profesionalnih štampara i kako su oni koji izlaze iz recesije verovatno bolje pozicionirani da iskoriste buduće prilike i prevaziđu buduće izazove:

  1. U poslednjem kvartalu 2008. godine, marketing je srezao budžete za štampu i štampari su bili primorani da ponovo razmisle o svakom aspektu svog poslovanja i da uvedu poboljšane metode proizvodnje kako bi racionalizovali rad zaposlenih i smanjili troškove. Kako je ciklus štampe postao mnogo kraći, oni koji su uveli digitalnu štampu bili su dobro pripremljeni za ovu promenu. Oni koji su imali samo ofset prese, a posebno oni sa starijom generacijom ofset presa, nisu bili pripremljeni za to i samim tim nisu mogli da odgovore na promenjene zahteve. Kako su štampari radili na tome da se prilagode, tako je prodaja digitalnih mašina prevazišla prodaju drugih presa tokom 2009. godine. Na primer, istraživanje pokazuje da dok su se prihodi od ofset litografske štampe smanjivali za 18,1% u Zapadnoj Evropi tokom 2009. (u poređenju sa 2008.), prihodi od digitalne štampe (i laser i inkdžet) povećali su se ukupno za 27,2%.
  2. Za svrhe istraživanja, pod „digitalnom štampom“ nisu podrazumevani samo štampari dokumenata, već i štampari inkdžet tehnologije širokog formata, i čini se da su oni koji se bave štampom širokog formata posebno dobro prošli tokom ekonomske krize. U stvari, 86% svih ispitanika je izjavilo da im je štampanje reklamnih materijala na štampačima širokog formata, pomoglo da prežive krizu. Komercijalni štampari, koji su ranije izbegavali štampu širokog formata, sada su otkrili rastuće tržište signalizacije i drugih reklamnih materijala kao nove segmente industrijskog tržišta kao što su štampa na tekstilima, platnima i drugim materijalima.
  3. Jedan od ključnih elemenata preživljavanja recesije bio je poslovno liderstvo. One kompanije koje predvode oporavak pokazuju da su fokusiranjem na ključna izabrana tržišta (gde mogu da dodaju vrednost) i obezbeđivanjem multimedijalnih usluga (kako bi se diferencirali od konkurencije) mogle da osiguraju dugoročnu budućnost za svoje poslovanje.
  4. Uprkos ranijem pesimizmu, do kraja 2009. godine, kompanije koji pružaju usluge štampe počele su da pokazuju jasan optimizam u vezi 2010. godine i budućnosti. Ovaj optimizam može se zasnivati na činjenici da je više od polovine kompanija koje imaju mogućnosti digitalne štampe poboljšalo svoj prihod i profit u 2009. u odnosu na 2008. godinu.

Mark Loun, marketing menadžer profesionalnih rešenja za štampu u Evropi, komentariše: „Kao što je slučaj i sa prethodnim istraživanjima, Canon-ovo sponzorstvo ovog najnovijeg istraživanja pokazuje našu konstantnu posvećenost razvoju dugoročnog odnosa sa našim korisnicima i želju da im pomognemo da donose informisane odluke u vezi svoje budućnosti.“

„Nakon izazova sa kojima se industrija štampe susrela u protekloj godini, veoma je ohrabrujuće čuti da štampari izražavaju optimizam o budućnosti u 2010. godini. Istraživanje jasno pokazuje da su kompanije koje usvajaju tehnologiju digitalne štampe kako bi isporučile usluge dodate vrednosti svojim korisnicima, sada bolje pozicionirane za iskorišćenje tržišta koje se razvija. Digitalna štampa je postala osnovni element u svakom uspešno sastavljenom proizvodnom okruženju, a imajući u vidu brzinu kojom se poslovno okruženje promenilo i nastavlja da se menja, razmatranje da li usvojiti mogućnosti digitalne štampe više ne može biti opciono za štampare.

„Ako se ovaj obnovljeni optimizam nastavi – a mi čvrsto verujemo da hoće – industriji predstoji veoma zanimljiv Ipex sajam u 2010. godini. Ova izložba pružiće štamparima idealnu priliku da istraže i razmotre različite načine za unapređenje poslovanja, a Canon-ov fokus na sajmu biće da inspiriše posetioce da naprave taj prelaz.“

Leave a Reply