IT

Canon istraživanje otkriva da evropske organizacije teže ka ekonomskom oporavku efikasnošću umesto smanjenjem broja zaposlenih

Kompanija Canon Europe, svetski lider u rešenjima za digitalizaciju i reprodukciju slika, predstavila je rezultate sveevropskog istraživanja koje daje pozitivnu sliku većine organizacija odlučnih u tome da u skladu sa oporavkom ekonomije revidiraju interne procese, pre nego posegnu za merama smanjenja troškova otpuštanjem zaposlenih.

Ohrabrujuć je podatak da je od 1.800 ispitanih viših donosilaca odluka iz organizacija u javnom i privatnom sektoru, 59% njih izjavilo da je povećanje produktivnosti i efikasnosti zaposlenih trenutno glavni cilj; ovo je kontrast u odnosu na samo 30% njih koji planiraju da smanje troškove smanjenjem broja zaposlenih.

Pod pretpostavkom da ekonomija nastavi da pokazuje znake oporavka širom Evrope, glavni prioriteti organizacija će biti nastavak revidiranja procesa (42%), regrutovanje dodatnog osoblja (37%) i povećanje budžeta za edukaciju (30%).

Ipak, uprkos obnovljenom optimizmu, 30% viših donosilaca odluka tvrdi da nije spremno za narednih 12 meseci, tačno trećina njih (33%) izjavila je da se radije fokusira na sadašnjicu umesto da gleda u budućnost, a 22% navodi manjak iskustva u upravljanju. Postoje i lepše vesti, i to za Dansku i Finsku gde više od 80% organizacija tvrdi da je spremno za oporavak.

Polovina organizacija je tokom prethodne godine unela promene u poslovanje kao direktan odgovor na recesiju – 14% viših donosilaca odluka sada teži da smanji svoj uticaj na životnu sredinu a 13% želi da poboljša sigurnost informacija, što sugeriše da fokus ostaje upravo na efikasnosti i smanjenju troškova.

Komentarišući ovo istraživanje, Adam Žilbe, strateški marketing menadžer za Canon poslovna rešenja u Evropi, kaže: „Želeli smo da istražimo trenutne pravce razmišljanja donosilaca odluka višeg ranga u širokom spektru organizacija iz javnog i privatnog sektora. i rezultati istraživanja su izuzetno interesantni. Definitivno postoji mnogo pozitivniji stav prema ekonomskom oporavku i mnoge organizacije shvataju značaj poboljšanja internih procesa kako bi povećali produktivnost zaposlenih pre nego da primene mere štednje kao što su otpuštanje zaposlenih.

Ipak, i pored ovog usredsređivanja na povećanu efikasnost čini se da mnoge organizacije nisu svesne kako to da postignu – 19% ispitanih je izjavilo da nisu videli nikakve promene u uštedi efikasnošću tokom prethodnih 12 meseci a 45% njih je videlo manje od 5% ušteda. Ovo delom može biti posledica straha usled naizgled teškog integrisanja novih sistema u postojeće IT okvire – što je 48% ispitanika izdvojilo kao najveći IT izazov.

Žilbe nastavlja: „Postoji jasna prilika za evropske organizacije da naprave neke jednostavne, troškovno efikasne IT promene koje će imati dramatični uticaj na smanjenje troškova kao i poboljšanje efikasnosti radne snage. Ne govorimo o kompletnom revidiranju sistema već o ohrabrivanju organizacija da stvarno razmisle o načinu na koji svaka investicija u novu tehnologiju podržava njihovu organizaciju i njihove zaposlene. Mi razumemo izazove sa kojima se sreću naši korisnici, kao što su povećanje efikasnosti i integrisanje novih IT investicija u postojeće sisteme. Nove tehnologije kao što je Canon-ov imageRUNNER ADVANCE napravljen je tako da odgovori na ove izazove i podrži stvaranje potpuno digitalne kancelarije.

Dok se organizacije probijaju kroz ova teška ekonomska vremena, donosioci odluka pozivaju svoje zaposlene da budu preduzimljivi; drugim rečima da pokažu inicijativu i snalažljivost. Istraživanje otkriva veliku podelu širom Evrope na one koji su motivisani finansijskom nagradom, što je dominantno u Češkoj, Finskoj, Francuskoj i Poljskoj a i na one koje pokreće ponos svojim poslom, što je slučaj u Austriji, Danskoj, Holandiji i Velikoj Britaniji.

Žilbe zaključuje: „Rezultati potvrđuju potrebu da tehnologija pomogne zaposlenima da rade efikasnije i najbolje što mogu. Uporedo sa ekonomskim oporavkom, one organizacije koje su dobro pripremljene i koje su investirale u prikladne tehnologije biće dobro pozicionirane za napredak u narednim godinama.“

Nova Canon imageRUNNER ADVANCE platforma multifunkcijskih štampača biće lansirana širom Evrope u novembru 2009. godine.

Leave a Reply