CeBIT
IT

CeBIT 2013 se otvara uz sveobuhvatan program

4.100 preduzeća će učestvovati na sajmu CeBIT 2013

CeBIT 2013 počinje u ponedeljak uveče, 4. marta, uz spektakularnu ceremoniju otvaranja. Najvažniji svetski događaj u oblasti digitalne privrede će otvoriti nemačka kancelarka Dr. Angela Merkel i poljski premijer Donald Tusk. Vrata CeBIT-a će biti otvorena za publiku iz više od 110 zemalja tokom pet dana, počev od 5. marta .

cebit
Pored nemačke kancelarke i poljskog premijera na svečanom otvaranju u Hanoverskom kongresnom centru će govoriti i novi premijer nemačke pokrajine Donja Saksonija, Stephan Weil (Štefan Vajl) kao i predsednik nemačkog IT udruženja BITKOM, Prof. Dieter Kempf. Po prvi put u istoriji ovogodišnji CeBIT će otvoriti i jedan predstavnik korisničke industrije. Generalni direktor vodećeg evropskog vazduhoplovnog koncerna EADS,
Dr. Thomas Enders će govoriti o zahtevima i potrebama IKT-korisnika, a publici će predstaviti između ostalog i prvi evropski rover za Mars pod imenom “Bridget”. Umetnički program će činiti saradnja jedne međunarodne Social Media zajednice, koju će kroz performans na bini uživo prevoditi australijski umetnik Chris Vik.

 

CeBIT će ove godine obeležiti vodeća tema Shareconomy (ekonomija deljenja). Ovaj pojam opisuje deljenje i zajedničko korišćenje podataka, znanja, resursa i infrastrukture. Usluge i materijalna dobra se takođe u sve većoj meri dele, i to zahvaljujući modernim tehnologijama. Pokretač ovog razvoja je IKT industrija sa svojim mnogobrojnim rešenjima. Da li se radi o računarstvu u oblaku, poslovanju na društvenim mrežama ili kolaboraciji – brojna preduzeća će na CeBIT-u 2013 predstaviti odgovarajuće aplikacije koje ovom privrednom trendu deljenja pružaju dodatnu dinamiku.

 

Druge teme koje će isto tako biti u centru pažnje su mobilne aplikacije, Big Data, takozvani “Internet stvari” kao i novi poslovni modeli u vezi sa internetom. U većem obimu nego ikada pre ove  godine će se predstaviti oblast regrutovanja kadrova i razvoja karijere. Preduzeća iz IKT- i korisničkih industrija nude slobodna radna mesta različitih disciplina, od programera do saradnika u prodaji, i na CeBIT-u ciljano traže kadrove: rukovodeće, visoko stručne ali i nove naraštaje. Zainteresovani posetioci će direktno na CeBIT-u pronaći bogatu ponudu, od saveta po pitanjima konkursa, plate, razvoja karijere, sve do direktnog posredovanja u zapošljavanju i intervjua za posao na štandovima kompanija koje izlažu na CeBIT-u. Samo u Nemačkoj postoji više od 40.000 slobodnih radnih mesta u oblasti IKT.

 

CeBIT će ove godine staviti težište na mlada preduzeća. Više od 200
start-up preduzeća iz celog sveta će u Hanoveru predstaviti svoje kreativne ideje i poslovne modele za  budućnost.

 

U isto vreme je CeBIT najznačajniji i najobuhvatniji kongres u celom digitalnom svetu. Pored 1.000 predavanja, seminara i radionica, vodeći događaj – “CeBIT Global Conferences” – će se zbog velike tražnje gotovo utrostručiti. Na tri bine će više od 100 međunarodnih govornika najvišeg nivoa iz IKT-branše pružiti dobrih 75 sati prestižnog programa.

 

Frank Pörschmann (Peršman), predsednik CeBIT-a pri Deutsche Messe AG, izjavio je u petak: „Prave teme, pravi trendovi, prava preduzeća i institucije – CeBIT 2013 će biti izvanredna izložba – međunarodni događaj koji donosi veliku korist učesnicima iz celog sveta.“

 

Na CeBIT-u 2013 će učestvovati gotovo 4.100 preduzeća iz 70 zemalja. CeBIT je prema planu uspeo da podigne strukturni kvalitet i da prevaziđe sebi postavljeni cilj od 4.000 učesnika. Povećano interesovanje je došlo iz pojedinih zemalja Azije i Afrike i to iz zemalja sa rastućom relevantnošću u oblasti visokih tehnologija. Pörschmann (Peršman) dodaje: „CeBIT je čvrst stub za globalni privredni i društveni diskurs. On daje impulse rasta, pokreće nove teme i obezbeđuje sinergiju za međunarodne alijanse.“

 

CeBIT će ukupno zauzeti 17 hala, dva konferencijska centra, tri VIP-laundža kao i Match-Making centar na sajmištu u Hanoveru.

Leave a Reply