IT

CeBIT 2014: iza kulisa

Bezbednost podataka i sistemi zaštite, centralna su tema ovogodišnjeg CeBIT-a u Hanoveru. Neka tehnička rešenja ulivaju nadu u veću sigurnost ličnih podataka građana. Osvrnimo se na Sajam digitalne tehnike CeBIT 2014.

Čekić za visoku tehnologiju

Cebit je jedan od najvećih sajamskih manifestacija te vrste u svetu. U Hanover se svake godine sjate svi najvažniji igrači u IT branši. U nedelju, 9.3. kada je ovogodišnji Cebit otvoren, u halama hanoverskog sajma je 10.000 radnika privodilo kraju pripreme za Cebit 2014.

cebit 2014

Iza kulisa

Istog dana sajam je bio otvoren isključivo za visoke zvanice. Tek narednog dana, u ponedeljak, 10.3. sajamski prostor je preplavilo na hiljade posetilaca.

Ceo svet u Hanoveru!

340 km je Hanover udaljen od Bona i redakcije Dojče velea. Drugi novinari, učesnici i posetioci, morali su da pređu daleko veći put, kako bi došli na ugledni Sajam digitalne tehnike. Na potezu između 17. i 23. hale, snimljeno je mnoštvo intervjua, priloga i objavljen niz postova na društvenim mrežama.

cebit

Visoke zvanice

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je po zanimanju fizičarka, na sajam u Hanoveru, došla je helikopterom. Kancelarka je želela da sazna nešto više o najnovijim tehnologijama – od onih koje omogućavaju upravljanje automobilima do medicinskih izuma, poput proteza, koje pokreću ljudske misli.

Velika očekivanja

Neki susreti su izgledali frustrirajuće. Na ovoj fotografiji – pokraj humanoida, može se videti kancelarka Merkel u društvu britanskog premijera Dejdvina Kamerona. Velika Britanija je ove godine partnerska zemlja na Cebitu, a slogan: „Tech is GREAT!“. I termin poverenje u digitalne tehnologije, ispisano je veliki slovima.

HP-1200--Mobile-Print-Accessory

Prateća oprema

Pored tehničkih inovacija, među izloženim uređajima, bilo je i dosta prateće opreme. Najviše izlagača bilo je fokusirano na preduzeća, ova firma se obraća ženskoj populaciji sa Blingbling opremom za pametne telefone.

genius audio sistem

Za svakog ponešto

Nije važno koju muziku slušate, ovde se mogu pronaći slušalice za sve žanrove i gotovo svaku ciljnu grupu. Mada su i ovde u fokusu pripadnice lepšeg pola, koje se interesuju za praktične tehničke spravice.

Prilika za nove firme

U hali 16 izloženi uređaji nisu tako šareni, ali to ne umanjuje njihov značaj. Više od 300 malih firmi, ovde su predstavljali svoje tehničke inovacije. Moto: „Driving Data Revolution“.

Animacija za investitore?

Ogromni ekrani, projekcije u 3D tehnici, muzičari i razni svetlosni i zvučni efekti. Code_N je inicijativa koncerna GFT iz Štutgarta, koji okuplja mlade IT preduzetnike. Na ovogodišnjem Cebitu su pokušavali da animiraju potencijalne investitore.

Vidimo se 2015. godine!

Najveći sajam za digitalnu tehniku otvoren je do petka, 14.3. sa tenedencijom daljeg raste. Ilustracije radi, najmanji štand na ovogodišnjem sajmu bio je veličine dva kvadratna metra, a najveći oko 4.000. Hoće li taj rekord biti oboren naredne godine?

Leave a Reply