IT

Četrdeset godina računarstva u srpskom rudarstvu

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Petar Škundrić otvorio je danas izložbu “Četrdeset godina računarstva u srpskom rudarstvu”, autora Slobodana Vujića, koja oslikava period istraživanja, razvoja i primene računarskih tehnologija u rudarstvu.
Škundrić je tom prilikom u Galeriji nauke i tehnike SANU izrazio uverenje da će ta izložba doprineti daljem podizanju znanja i informacija o onome šta smo bili i šta treba da budemo u narednim vremenima.

On je istakao da izložba pokazuje u kojoj smo meri umeli da se vizionarski i inženjerski odnosimo prema resursima i svojim mogućnostima.

Ministar je ukazao na to da se čine napori da se period zaostajanja koji je bio izazvan istorijskim i društvenim okolnostima u našoj zemlji prekorači i da znanje ponovo postane osnov vrednosnog sistema i osnovna poluga napretka.

Škundrić je podsetio na značaj rudarstva kroz istoriju i njegov uticaj na sva kretanja od privrede do kulture, kao i na naučnu misao u celini.

On je dodao da egzaktni dokazi pokazuju da je era rudarstva počela pre 8.000 godina, uz napomenu da 40 godina računarstva u srpskom rudarstvu predstavlja jedan trenutak.

Prema njegovim rečima, to jasno govori o tome koliko je nekada bilo potrebno vremena da se steknu znanja, a koliko je sada potrebno da znanja kojima raspolažemo brzo primenimo i pretvorimo u opštu i neposrednu korist.

Leave a Reply