the-internet-of-everything-economy
IT

Cisco studija otkriva: Poslovni lideri očekuju da “Internet Of Everything” doprinese otvaranju novih radnih mesta

Prihvatanjem novog trenda Internet of Everything (IoE), ​​kompanije mogu imati koristi, od povećane operativne efikasnosti, preko bolje usluge i saradnje sve do više inovacija, navodi se u studiji Internet of Everything  vrednosnog indeksa koju je danas objavila kompanija Cisco.

Na makroekonomskom nivou, 33 odsto poslovnih i IT lidera obuhvaćenih u studiji misli da će se globalno tržišta rada poboljšati zahvaljujući Internet of Everything, dok 47 odsto očekuje pozitivan uticaj na nivo zarada, zahvaljujući pojavi novih vrsta poslova i pozicijia koji zahtevaju više standarde.

the-internet-of-everything

Studija koja je obuhvatila 7.500 globalnih biznis i IT lidera iz 12 zemalja pokazuje da će najveći profit, u iznosu do 613 milijardi dolara u 2013-oj ostvariti firme koje ojačavaju veze između stvari, podataka, procesa i ljudi kako bi postalli  efikasniji i stvorili nova iskustva za kupce.

“Ovo istraživanje pokazuje da ulazimo u sledeću eru Interneta uz konkurentne prednosti kada je reč o poslovanu, industriji i regionima. Tokom naredne decenije, konkurentnost će se zasnivati na tome koliko dobro će kompanije razumeti i usvojiti Internet of Everything – ne samo kroz tehnologiju i poslovanje, već i kroz način na koji se povezuju sa klijentima i partnerima”, rekao je Majkl Ganser, viši potpredsednik komanije Cisco za Centralnu Evropu.” U proizvodnji će se koristiti sve više i više pametnih fabrika sa automatskim sistemima, robotima i senzorima koji prate potrošnju energije, lanac snabdevanja i kvaliteta. U Centralnoj Evropi već možemo primetiti prve korisnike, među kojima su proizvođači automobile ilogistički provajderi, kao što su Hamburg Port Authority, sportski stadioni a čak i start-upovi koriste ovu četvrtu fazu Interneta, – dodao je Ganser.

the-internet-of-everything-economy

Internet of Everything je umreženo povezivanje ljudi, podataka, procesa i stvari i povećana vrednost koja se javlja kao “sve” što se pridružuje mreži. Nekoliko tehnologija prelaza, uključujući Internet of Things, povećana pokretljivost, pojava cloud računarstva, kao i sve veći značaj velikih podataka – kombinuju se kako bi omogućli IoE. Prva studija ove vrste je pokazala da su najveći pokretači IoE vrednosti u 2013 vezani za poboljšanje lanaca snabdevanja (158.7 milijardi dolara) i korisničko iskustvo (145.2 milijardi dolara). Unapred gledano, učesnici ankete kažu da će ubrzavanje tempa inovacija, zadovoljavanje potražnje kupaca za novim načinima za interakciju i potreba za automatizacijom poslovnih procesa voditi ka sve učestalijem usvajanju IoE.

Studija 7.500 globalnih poslovnih lidera iz 12 zemalja, što čini skoro 70 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda, sprovedena je od strane Cisco Consulting Servisa za istraživanje i ekonomsku praksu, uz podršku MIT Centra za digitalno poslovanje. Studija se zasniva na istraživanju koje Cisco naručio ranije ove godine, koja je utvrdila da se globalni poslovi porasti za više od 14.4 milijardi dolara u narednih deset godina nakon usklađivanja IoE u cilju poboljšanja poslovanja i usluga klijentima.

 

Dodatni ključni nalazi iz studije obuhvataju :

Dok su ekonomije u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i Nemačkoj spremne da ostvare što najveći nivo profita u 2013-oj , IoE vrednost se širi putem komanija širom sveta.12 zemalja uključenih u studiju, koje čine gotovo 70 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda, trebalo bi da dostignu sledeće vrednosti iz IoE u 2013. godini:

 

Milijardi dolara (vrednost u 2013.)

  1. SAD         253.0
  2. Kina         76.9
  3. Nemačka         54.4
  4. Japan         41.0
  5. Australia         35.6
  6. Francuska        32.2
  7. Kanada         30.2
  8. Ujedinjeno Kraljevstvo       28.4
  9. Indija         18.2
  10. Brazil         17.3
  11. Rusija         17.0
  12.  Meksiko           9.2

 

 

 • Da biste ostvarili veću vrednost u IoE privredi, preduzeća treba da:

 

  •  Investiraju u kvalitetnu tehnološku infrastrukturu i alate.
  • Da budu u mogućnosti da integrišu nove tehnologije sa postojećim IT okruženjem .
  •  Razviju efikasanu praksu upravljanja informacijama

   

  • Da bi povećali vrednost IoE, firme treba da se fokusiraju na IOE pogonske mogućnosti od koje će najviše koristi imati industrije:

   

   • Proizvodne firme: realno vreme, višedimenzionalna analiza podataka, integrisana video saradnja, daljinsko praćenje fizičke imovine.
   • Energetske firme: integracija senzorskih podataka, sposobnost da pronađu stručnjaka, prediktivne analitike.
   • Prodavci: prediktivna analitika i vizuelizacija podataka; BYOD i interakcija sa korisnicima koji koriste bogate medije; mobilne servise i daljinsko praćenje kupaca.
  • U industriji, uslugama i proizvodnji očekuje se ostvarenje najveće IOE vrednosti u 2013. Međutim, kompanije iz oblasti visokih tehnologijeai telekomunikacija i finansijskih usluga ostvaruju veći procenat IOE vrednosti u odnosu na 2013.nego firme u industrijama koje su manje IT-intenzivne.
  • Ključni pokretači IOE vrednosti u 2013 očekuje se da budu lanci snabdevanja sa 158.7 milijardi dolara i iskustvo korisnika sa $ 145.2 milijardi dolara.
  •  

   Pokretači IoE:

   Lanci snadbevanja:            158.7 milijardi dolara

   Iskustvo korisnika:    145.2 milijardi dolara

   Inovacije:              110.5 milijardi dolara

   Iskorišćenost sredstava:  109.7 milijardi dolara

   Produktivnost zaposlenih:   89.3 milijardi dolara

    

   • Analiza IoE – generisanih profita naglašava da veličina preduzeća nije nužno pokazatelj koje firme će imati najviše koristi od toga. Uspeh u IoE je zasnovan na strategijama kompanije, a ne na veličini i finansijskoj snazi .

    

   • Poslovni lideri širom sveta veruju da će IoE pomoći bolju sigurnost informacija na disku. Pedeset odsto poslovnih lidera je rekao da bi IoE poboljšao bezbednost, dok 26 odsto smatra da neće biti promena.

    

   Za više informacija, pristupite kompletnom izvještaju o IOE vrednosnom indeksu, studiji Top 10 ideja i često postavljanim pitanjima , ili posetite http://www.internetofeverything.com.

   Leave a Reply