IT

Clickable World!

Sedite u udobno zavaljeni u fotelji i odjednom vam zatreba nešto sa stola. Umesto da ustanete i dohvatite to, uskoro ćete moći da pokažete robotu šta želite, a on će vam to doneti. Dobrodošli u Clickable World!…

Projekt Clickabe World je jedan od najimpresivnijih projekata danas. Radi se o platformi za interakciju čoveka i robota. Princip rada je jednostavan. Čovek uperi zeleni laser u predmet koji ga zanima, a robot detektuje tačku interesa i proceni njenu lokaciju s obzirom na ostatak prostorije.

Kad priđe predmetu, robot proceni šta će s njim s obzirom na kontekst u kom se predmet nalazi. Ako u blizini primeti nečije lice, predmet će odneti toj osobi. Ako laserom “kliknemo” na neku drugu osobu, predmet će odneti njoj. Ako pokažemo na sto, robot će tamo premestiti predmet, dok mu pokazivanjem na pod možemo reći da se pomeri.
Robot svet tumači tako što na sliku prostora mapira set virtualnih tačaka od kojih svaka ima asocirano ponašanje. S obzirom na odabir tačke, robot zna šta mu je činiti s predmetom koji drži u ruci.

Projekat je još u razvoju, a ovakav robot je zamišljen kao pomoć ljudima koji imaju poteškoća s kretanjem.

El-E Grasping From a Coffee Table from Hai Nguyen on Vimeo.

(24sata.co.yu)

Leave a Reply