IT

Cloudera i Intel menjanju način na koji preduzeća koriste veliku količinu podataka

Kompanije Intel i Cloudera najavile su danas stratešku poslovnu i tehnološku saradnju, koja obuhvata i značajna ulaganja kompanije Intel u kompaniju Cloudera. Na ovaj način kompanija Intel postaje najveći strateški akcionar kompanije Cloudera i član njenog upravnog odbora. Ovo je najveće dosadašnje ulaganje kompanije Intel kada su u pitanju baze podataka. Saradnja će udružiti vodeći softver kompanije Cloudera za analitičku obradu podataka u preduzećima zasnovan na Apache Hadoop™, sa vodećom arhitekturom data centara baziranoj na Intel® Xeon® tehnologiji. Cilj je da se ubrza način na koji korisnici usvajaju rešenja za obradu velike količine podataka, i da se korišćenjem Apache Hadoop rešenja otvorenog koda, kompanijama svih veličina olakša povećanje poslovne vrednosti. I strateška saradnja i ulaganja podrazumevaju standardne uslove sklapanja ugovora, uključujući i uobičajena regulatorna odobrenja.

 

Kompanija Cloudera će razviti i optimizovati svoju distribuciju, uključujući i rešenje Apache Hadoop (CDH) za Intel arhitekturu kao poželjnu platformu i podržaće niz tehnologija sledeće generacije, kao što su Intel strukture, fleš memorija i bezbednost. Kompanija Intel će, zauzvrat, promovisati na tržištu CDH i Cloudera rešenje namenjeno kompanijama. Intel će svoje inženjerske i marketinške resurse fokusirati na njihov zajednički plan. Optimizacija Intel distribucije za Apache Hadoop/Intel platformu za obradu podataka (IDH/IDP) integrisaće se u CDH i IDH/IDP i preneće se nakon što krajem marta v3.1 bude pušten u rad. Kompanije Intel i Cloudera će raditi zajedno na načinu prelaska sa IDH/IDP kako bi se obezbedio besprekoran prelaz korisnika na CDH. Cloudera će se takođe pobrinuti da se sva poboljšanja pridodaju njihovom projektu otovrenog koda i CDH.

cloudera

Saradnja sa kompanijom Cloudera obećava poboljšanje kako Intelovih centara za obradu podataka, tako i inicijativa u vezi sa tehnologijom „Interneta stvari“ (IoT) na taj način što će se korisnicima omogućiti da analiziraju i upravljaju podacima generisanim sa različitih izvora, ukljućujući i senzore za gateway i niz drugih uređaja.

 

„Usklađivanjem planova kompanija Intel i Cloudera stvaramo odabranu platformu za analitiku velike količine podataka“, izjavila je Dajan Brajant, viša potpredsednica i generalna direktorka grupe Intel Data Center. „Očekujemo da će usvajanje Hadoop platforme za obradu podataka biti ubrzano i da će kompanijama biti omogućeno da dođu do podataka na osnovu kojih će se informisati o poslovanju. Ova saradnja proširuje našu tehnologiju centra za obradu podataka sa računara na mrežu, bezbednost i skladištenje podataka, a obuhvata i našu inicijativu za „Internet stvari“ (IoT).“

 

Obe kompanije ostaju posvećene zajednici otvorenog koda koja je pokrenula razvoj Hadoop platforme. Kompanije će takođe primeniti zajedničke strategije za izlazak na tržište, uključujući koordinisane programe za proizvode, kanale i prodaju.

 

„Hadoop je promenio čitavu priču u vezi sa podacima“, izjavio je Tom Reilly. „Zahvaljujući našoj sposobnosti za skladištenje, obradu i analizu različitih podataka, i to na sve više različitih načina, potencijal za napredak u poslovnom, društvenom i ekonomskom okruženju je ogroman. Saradnja sa kompanijom Intel, industrijskim liderom kada su u pitanju inovacije u oblasti tehnologije centra za obradu podataka, predstavlja za nas priliku da Hadoop postane osnovni okvir platforme. Rezultat toga jesu brza poboljšanja performansi kada su u pitanju opetrećenja kao što je pronalaženje inteligentnog uvida. Intelova vizija za stvaranje otvorenih i optimizovanih rešenja za veliku količinu podataka je u skladu sa našom vizijom da kompanijama omogućimo da ubrzaju svoj put ka postizanju uspeha.“

Leave a Reply