IT

“Comtrade Grupa” prva na listi 100 IT kompanija u Adriatik regiji

U 2013. godini 100 najvećih IT preduzeća po prihodu u Adriatik regiji ostvarili su ukupno 2,66 mlrd EUR i zapošljavali nešto manje od 15.000 radnika. U odnosu na prethodnu godinu ukupni prihod uključenih kompanija uvećan je za 7,9%.

Takođe, broj zaposlenih porastao je 3,9%. Na samom vrhu zabeležena je promena, “Comtrade Grupa” iz Beograda, regionalni ponuđač IT usluga i softvera zauzela je prvo mesto sa 231 mil EUR prihoda. “M San Grupa”, regionalni distributer sa sedištem u Zagrebu, slovenska “Avtera”, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group nalaze se u Top 5 kompanija kao i u 2012. godini, nalazi su upravo objavljenog istraživanja, koje IDC Adriatics priprema već petu godinu zaredom.

comtrade

– Nakon blagog pada zabeleženog u 2012. vodeće kompanije regije ostvarile su rast prihoda u prošloj godini – napominje Ana Papež, regionalna direktorka IDC Adriatics-a.

– Prihod najvećih IT kompanija u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji je porastao, dok je u Sloveniji opao. Razlike između postignuća pojedinih kompanija variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda.

Glavni pokazatelji po tipu preduzeća uključuju:

• U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona; informatičkih preduzeća ponuđača IT usluga i proizvođača softvera vodeće tri kompanije su redom kao i godinu ranije: “Comtrade Group”, S&T Group, “Asseco SEE”, dok je na četvrtoj poziciji “Combis”.

• Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju filijale u Adriatik regiji listu predvodi IBM, kao i u 2012. godini, a drugu poziciju zadržao je “Oracle”. Međutim, kada su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih predstavništva po pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

• Među distributerima IT opreme vodeća kompanija je “M San Grupa”, a slede je “Avtera” iz Ljubljane i regionalna kompanija “Asbis”. Lestvicu u maloprodaji informatičkih produkata predvodi “Eurotrade” iz Rovinja.

Leave a Reply