Internet · IT

Crnoj Gori potrebno informatičko opismenjavanje

I pored izvesnog napretka, upotreba informacionih tehnologija u crnogorskim domaćinstvima je još na niskom nivou, a za dalji razvoj informatičkog društva neophodno je obezbediti bolju edukaciju, više informacija, lakšu dostupnost opreme i uvođenje servisa elektronske vlade – smatraju predstavnici Instituta za strateške studije, ali i crnogorske kancelarije Majkrosofta.

– Nezamislivo je da u 21. veku zaposleni čovek ne ume da koristi Internet, ali je to, na žalost, kod nas još prisutno. U najjednostavnijem oglasu za posao videćemo da poslodavac najčešće traži znanje engleskog jezika i rada na računaru. To je dovoljan pokazatelj da moderno doba traži da budete informaciono pismeni – smatra koordinator istaživanja o upotrebi ICT u Crnoj Gori u Institutu za strateške studije i projekcije Milica Daković.

Ono čega moramo biti svesni, kazala je Daković, je da ’na crnogorski način’ nećemo uspeti prevazići digitalni jaz i razviti informaciono društvo jer ono samo počiva na odlučnosti i brzini.

Da li ćemo postati izolovano ostrvo ili deo okeana zavisi samo od nas. Pitanje je koliko je sada država spremna da pokrene pitanje razvoja Crne Gore na osnovama razvijenog informacionog društva i kojom će se brzinim odvijati ti procesi– kazala je ona. Daković smatra da upotreba mobilne telefonije, «po kojoj je Crna Gora nadaleko poznata» ne može biti pokazatelj do koje smo se mere uspeli razviti kao informaciono društvo.

– Prvi i osnovni zadatak je informaciono ‘osvešćivanje’ stanovništva, odnosno informaciono opismenjavanje, u kome sistem obrazovanja igra ključnu ulogu. Informaciono opismenjavanje počev od osnovne škole daće osnovu budućem razvoju informacionog društva. Na drugoj strani, obrazovni sistem treba da programima koje nudi u oblasti visokog školstva posveti pažnju stvaranju ICT eksperata koji će sutra biti osnova razvijenog informacionog društva. No, ono što takođe ne smemo zaboraviti jesu i određene grupacije stanovništva (žene, starija populacija) koje treba dodatno motivisati i informaciono opismeniti – objasnila je Daković.

Ona je podsetila da istraživanja koja je ISSP do sada realizovao na polju ICT, ukazuju na to da je ciljnoj grupi stanovništva, starosti od 10 do 19 godina, potrebna dodatna edukacija u oblasti informacionog opismenjavanja. Tu su i izazovi, smatra ona, koji se odnose i na edukaciju građana u digitalno slabije razvijenim oblastima Crne Gore, poput severnog regiona.

– Rezultati istraživanja o razvoju informacionog društva u Crnoj Gori poslednjih godina ukazuju na niz pozitivnih trendova. Otvaranje tržišta telekomunikacija umnogome je doprinijelo tome. Novi učesnici na tržištu i nova ponuda ICT proizvoda dovela je do konkurencije što je uslovilo i povećanje ponude, i raznovrsnije usluge. Evidentan je porast svih indikatora razvoja informacionog društva, kao što su zastupljenost i korišćenje računara, Interneta, savremenih sredstva komunikacije. Na drugoj strani, problemi sa kojima se suočava Crna Gora kada je u pitanju razvoj informacionog društva, čini se, godinama ostaju isti- istakla je Daković.

Menadžer prodaje u crnogorskom «Microsoftu» Vuk Vukašinović kazao je da su podaci, koje je objavio ISSP, realna slika, na kojoj Microsoft bazira pojedine kampanje kako bi se povećao kvalitet razvoja informatičkog društva.

– Stvaranje društva znanja predstavlja jasan prioritet Vlade i ključ Microsoftovog partnerstva sa njom. Cilj nam je da informacione i komunikacione tehnologije budu što dostupnije i razumljivije. U tom pravcu potpisan je i akademski ugovor, koji pokriva dostupnost softvera, „Partnership in learning“ program, kao i program IT akademije. Preko 100 profesora je u prošloj godini prošlo trening kroz naš PIL program. Poboljšaćemo ovo partnerstvo kroz otvaranje IT akademije na Univerzitetu Crne Gore, koja će pomoći studentima i ostalim zainteresovanim da dobiju pristup osnovnim IT veštinama – rekao je Vukašinović.

On je dodao i da razmatraju mogućnosti realizacije specijalnih programa, koji bi omogućili da fizička lica nabave računar i adekvatan Microsoft softver po pristupačnim cenama.

Leave a Reply