E-servisi · IT

Cvetković i Matić preuzeli prve sertifikate o elektronskom potpisu

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković i ministar za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić preuzeli su danas prve sertifikate o elektronskom potpisu koje izdaje Javno preduzeće PTT “Srbija”.

Foto: Tanjug

Cvetković je nakon demonstracije upotrebe elektronskog potpisa u Glavnoj pošti u Beogradu istakao da je to važan korak ka uvođenju elektronske uprave u Srbiji.

Ova demonstracija pokazuje da je to lako i jednostavno i da će svi moći da ga koriste, istakao je predsednik Vlade i naveo primer umnožavanja i štampanja primeraka budžeta za 2009. godinu u ogromnom broju kopija, za potrebe poslanika u Skupštini Srbije, na šta je izgubljeno dva dana, pri čemu bi, da je to išlo elektronskim putem, bilo dovoljno samo 10 do 15 minuta.

On je naglasio da je Vlada Srbije preuzela obavezu da implementira projekat elektronske uprave i elektronskog poslovanja u zemlji, i uputio pohvale Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo na učinjenim uspešnim koracima u tom pravcu.

Uvođenjem elektronskog potpisa dobiće se na efikasnosti u poslovanju i smanjiće se korupcija, a Srbija će pokazati da je država koja ulazi u Evropsku uniju, ne samo formalno nego i po uvođenju standarda, ocenio je Cvetković.

Matić je objasnila da će paket, koji obuhvata karticu, čitač kartice i godišnji zakup elektronskog potpisa, koštati 6.500 dinara.

Ona je rekla da građani trenutno sa elektronskim potpisom ne mogu ništa, ali da je njegov značaj u tome što pruža mogućnost da privatne firme, kao i organi državne uprave, naprave procedure u kojima će se elektronski potpis koristiti.

Ima procedura koje su spremne i koje su samo čekale mogućnost kvalifikovanog elektronskog potpisa koji elektronskom dokumentu daje važnost, značaj i zakonom prepoznatu vrednost svojeručno potpisanog dokumenta, istakla je Matić.

Prema njenim rečima, elektronski potpis ima veliki značaj za olakšavanje života građana, ubrzanje procedura i smanjenje troškova i za građane i za privredu, a u svim zemljama je bez izuzetka doveo do smanjenja korupcije.

Ona je izrazila očekivanje da će u narednih mesec dana biti uspostavljene odgovorajuće procedure koje će omogućiti korišćenje elektronskog potpisa, uz napomenu da je važno što je počelo njegovo izdavanje, jer niko nije imao motiv da pravi procedure kada potpisa nije bilo.

Matić je ukazala na to da je kompanija “Pošta Srbije” morala da prođe veoma komplikovanu proceduru da bi u registar bila upisana kao prvo sertifikovano telo za izdavanje elektronskih potpisa i to je obuhvatilo i obuku ljudi i ustanovljenje potpuno novih procedura i sistema.

Direktor “Pošte Srbije” Goran Ćirić rekao je da će građani na šalterima pošta u Srbiji sa elektronskim potpisom moći da dobiju i dokumente kao što su izvod iz matične knjige građana ili potvrdu o državljanstvu.

Leave a Reply