IT

Cyber kriminal sve prisutniji u Srbiji

Državni sekretar MUP-a Srbije Dragan Marković izjavio je danas, na otvaranju Nacionalne ekspertske radionice o unapređenju bezbednosti u oblasti visoke tehnologije, da Srbija treba da jača kapacitete za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, koji je sve prisutniji u našem društvu.

“Savremeni razvoj informacione tehnologije i globalne kompjuterske mreže omogućuju izvršenje novih oblika krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala , koja ranije nisu bila prisutna u našem društvu”, rekao je Marković u Palati Srbije.

On je istakao da borba protiv te vrste kriminala zauzima značajno mesto u Strategiji za borbu protiv organizavanog kriminala u Srbiji, čije je sprovođenje od velike važnosti u procesu evropskih integracija zemlje. Marković je rekao da učestalost krivičnih dela iz te specifične oblasti zahteva međunarodnu koordinaciju i saradnju među državama na njihovom otkrivanju, suzbijanju i procesuiranju. On je rekao da je dvodnevna nacionalna radionica organizovana u saradnji s OEBS – om s ciljem da postane model za sve buduće slične nacionalne radionice, koje bi se organizaovale u drugim državama.

Državni sekretar je podsetio da je Srbija 2005. godine potpisala Konvenciju Saveta Evrope o cyber kriminalu i iste godine donela zakon o organizaciji državnih organa za borbu protih visokotehnološkog kriminala, dok je vlada 2007. formirala Savet za nacionalnu bezbednost koji koordinira rad svih ministarstava i sekotora bezbednosti, kao i bezbednosnih i obaveštajnih službi.

Leave a Reply