IT

Cyber napadi najveća pretnja finansijskom sektoru

Deloitte_logoViše od trećine (36%) vodećih svetskih finansijskih institucija plaši se zloupotrebe pristupa poverljivim podacima od strane otpuštenih radnika, dok je svega 13 odsto zabrinuto zbog eksternih napada na sistem, pokazuje Dilojtovo (Deloitte) “Globalno istraživanje sigurnosti finansijskog sektora” za 2008. godinu. Skoro dve trećine ispitanika nije sigurno da će moći da zaštiti svoju organizaciju od internih „cyber“ napada. Čak više od četiri petine učesnika u istraživanju potvrdilo je da je ljudski faktor glavni uzročnik pada sistema, pogotovo u turbulentnim vremenima svetske ekonomske krize kada porast stepena nezaposlenosti i stres usled velikog broja otkaza prouzrokuje neuobičajeno ponašanje radnika.

Masovna otpuštanja stvaraju nepouzdanu radnu snagu i nezadovoljne bivše zaposlene. U ovakvim ekonomskim okolnostima, od presudne je važnosti da finasijske institucije dodatno zaštite svoje podatke i pojačaju sisteme kontrole kako bi smanjile mogućnost potencijalnog pada sigurnosnih sistema.”

Takođe, rastuća popularnost socijalnih mreža i sve češće korišćenje mobilnih uređaja kao što su USB memorija, MP3 plejeri, i PDA-ovi mogu izazvati dodatno opterećenje interne i eksterne sigurnosti. Više od polovine finansijskih institucija sada ograničava svojim zaposlenima učestvovanje u socijalnim mrežama. Ipak, 90 odsto njih još uvek dozvoljava zaposlenima korišćenje mobilnih uređaja. Takvi uređaji svakako doprinose produktivnosti, ali predstavljaju i veliku mogućnost curenja ili gubljenja podataka, kao i opasnost čuvanja poverljivih informacija na potencijalno nezaštićenim medijumima. Alarmantno je da svega 55 odsto finansijskih institucija ima potpuno razvijen softver za šifrovanje. Dalje, svega 28 odsto ima na raspolaganju softvere za detekciju neovlašćenog pristupa poverljivim podacima. Ipak, dobra vest je da 32 odsto učesnika u istraživanju navodi kako njihove kompanije planiraju razvoj alata za detekciju pretnji u narednih godinu dana.

Smanjenje troškova, koje je u ovom trenutku imperativ za finasijske institucije, odraziće se i kao pogodno tlo za neovlašćeni pristup informacijama. Iako je 60 odsto ispitanika potvrdilo da su povećani budžeti za održavanje informacione sigurnosti, ta povećanja nisu u skladu sa novim sigurnosnim izazovima. Više od polovine (56%) učesnika u ovom istraživanju kažu da su budžetska ograničenja i /ili manjak resursa osnovna barijera za osiguravanje informacija, dok je prema mišljenju trećine ispitanika, manjak resursa vodeći razlog propadanja projekata informacione sigurnosti. Dodatno,broj ispitanika koji priznaju da ove godine nisu ulagali u informacionu sigurnost, povećao se sa prošlogodišnjih 13 na 15 odsto.

Celokupno istraživanje se može pronaći na web sajtu Deloitta.

Leave a Reply