IT

Da li je Amerika napala Iran? Hakeri bi svakako voleli da vi mislite tako

Kompanija za IT sigurnost i kontrolu, Sophos, je upozorila na novi hakerski atak na kompjuterske korisnike. Naime u pitanju su email-ovi koji u subject-u imaju sledeće izazovne naslove “Third World War has begun”, “20000 US Soldiers in Iran” ili “US Army crossed Iran’s borders” i koji navodno obaveštavaju o napadu Američke vojske na Iran.

Email-ovi sadrže linkove do zaraženih web stranica koje prikazuju navodni video snimak nuklearne eksplozije, sa tekstom ispod:

"Just now US Army's Delta Force and US Air Force have invaded Iran. Approximately 20000 soldiers crossed the border into Iran and broke down the Iran's Army resistance. The video made by US soldier was made today morning. Click on the video to see the first minutes of the beginning of World War III. God save us".

The website pretends to contain a video showing US soldiers fighting in Iran

Međutim, klikom na “play” dugmence video snimka, zaintrigirani posetioci će biti zaraženi Trojancem Troj/Tibs-UO dok je na web stranici skriven maliciozni JavaScript Mal/ObfJS-AY.

“Primanjem ili čitanjem mejlova ne znači da ste zaraženi sa zlonamernim kodom, ali posetom linkova u tim mejlovima ili pokušavanjem da se odgleda taj video, se pokazalo kao veoma loša ideja. Kada zaražen kompjuter padne pod kontrolu hakera, postaje dostupan za krađu ličnih informacija ili ih hakeri koriste da bi preko njih slali junk poštu širom sveta,” izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant za Sophos.

“Hakeri koriste činjenicu da mnogi ljudi zbog brzog života, dobijaju najsvežije informacije o dešavanju u svetu upravo preko Interneta. Mnogi će požuriti da vide snimak napada na Iran bez aktiviranja razumne sumnje u ono što im se nudi. Svi bi trebali da se osiguraju sa odgovarajućom up-to-date anti-virusnom zaštitom i da nikad ne slede linkove iz mejlova koje ne znaju od koga im dolaze.”

Leave a Reply