IT

Da li se IBM sprema da preuzme AMD?

Ovih su dana mediji bruje o glasinama koje ukazuju da bi kompanija IBM mogla preuzeti jednog od najvećih proizvođača flash čipova, procesora i grafičkih čipova/kartica, kompaniju AMD. Ove glasine su gotovo momentalno uticale na rast cenu akcija AMD-a, koje su porasle za kratko vreme čak 8%. Ipak, analitičari tvrde da su mogućnosti za ovu kupovinu vrlo male, a predstavnici obe kompanije odbili su da komentarišu pomenute glasine.

AMD već ima određene veze sa IBM-om, kao što je na primer zajedničko korišćenje istraživačkih laboratorija, a ako bi se obistinile ove glasine AMD-u bi veoma dobro došli dodatni kapaciteti IBM-ovog proizvodnog pogona mikročipova u East Fishkillu (New YOrk). AMD je u poslednje vreme u nešto lošijoj situaciji jer su Intelovi procesori boljih performansi, a i unazad nekoliko godina dogodilo se par pojedinačnih “gafova” u proizivodnji, kao npr. greška u Phenom procesorima. Uspeh proizvoda koji bi trebali izaći na tržište tokom ove i sledeće godine bitno će odrediti dalju tržišnu poziciju AMD-a.

Sa druge strane, IBM se udaljava od proizvodnje hardvera, pa bi ova kupovina možda bila i u suprotnosti sa strateškim nastojanjima informatičkog diva, a i veruje se da IBM-u ne treba pozicija “protivnika Intela”, u koju bi se postavio preuzimanjem AMD-a.

Leave a Reply