IT

Da li telecommuting stvarno štedi energiju?

Rad od kuće, teleposao ili tele-commute, postaje sve popularniji u Sjedinjenim Državama. Pretpostavka je da se radom od kuće štedi energija. Ali, neki stručnjaci kažu da stvarna štednja energije zavisi od toga kako neko obavlja taj tele-commute.

Oko 33 miliona Amerikanaca barem jednom mesečno radi od kuće ili iz kafića. Ideja tele-commutinga zvuči kao da štedi energiju: manje vožnje do posla, manja potrošnja benzina… ponegde, u stvari, velika ušteda u benzinu.

Kompanija Sun Microsystems vodi program nazvan Open Work koji zaposlenima dozvoljava da rade od kud god žele – od kuće ili iz kafića. Godine 2007. ta  kompanija je proučavala navike svojih tele-zaposlenih i ustanovila da oni u proseku rade po dva dana nedeljno od kuće i uštede godišnje od 500 do 600 dolara u troškovima za benzin.

Ali, stvari su komplikovanije nego što izgledaju. Arpad Horvath, profesor mašinstva na Univerzitetu Kalifornije Berkeley, proučava tele-commuting. On kaže: “Uzmimo za primer osobu koja neke dane radi od kuće, ali takođe ima i kancelariju u kompaniji za koju radi. Dakle, sada dve kancelarije treba opskrbiti energijom i drugim priključcima i to praktički sve dane.”

Horvath kaže da ušteda u energiji može biti iluzorna jer se više energije troši kod kuće, a kancelarija na poslu i dalje treba bilo grejati ili hladiti, u zavisnosti od godišnjeg doba. Da bi tele-commuting ostvario najveće uštede u potrošnji energije, kaže Horvath, ne može se sprovoditi samo pokoji dan u nedelji: “Idealna situacija je da neko čitavo vreme radi od kuće, nema nikakvu kancelariju na poslu, ali da pritom ne poveća broj svojih putovanja za razonodu niti značajnije izmeni način života.”

Za mnoge ljude, takav recept jednostavno ne funkcioniše. Istraživanja pokazuju da manje od 2 posto Amerikanaca stalno radi od kuće. Stručnjaci kažu da se glavni razlog krije u poverenju koje ima nečiji šef da će posao biti obavljan savesno. Rose Stanley radi za kompaniju World-At-Work, koja se bavi pitanjima radnih odnosa. “Radi se o kulturološkom pomaku unutar neke organizacije kada ona prelazi na viši nivo uprave u kojoj menadžeri više nemaju zaposlene stalno na oku. Za mnoge, nepostojanje tog elementa direktnog nadzora zaposlenih prava je stigma.”

Stanley kaže da i šefove treba obučiti kako da upravljaju zaposlenima koji im nisu na oku. Njen šef, kaže, da je tokom dana više puta kontaktira instant porukama da vidi kako napreduje posao. Drugi problem kod tele-commutinga su sami zaposleni. Ugodnost rada u pidžami za mnoge gubi čar kad je jedino biće sa kojim se može razgovarati – vlastiti pas. Upravo zato neki tele-commuteri pokušavaju deliti isti radni prostor sa drugima.

Jedan takav prostor nalazi se u Ann Arboru, u Michiganu. Nazvan Workantile Exchange, to je ustvari veliki, otvoreni prostor sa kafićem, i sa svim onim što poseduje kancelarija. Vlasnik Mike Kessler kaže da je njegova ideja – umesto desetine individualnih kancelarija u kućama tele-commutera, evo jednog velikog kog desetina ljudi može deliti kad im zatreba: “Gledano iz perspektive očuvanja životne okoline, svi trebaju iste stvari da bi obavili svoj posao: bežičnu ili ožičenu vezu sa internetom, udobnu stolicu i sto, dobru kafu, sobu za sastanke, sanitarne prostorije … ali, svi to ne trebaju u isto vreme. Uz to, ova tele-kancelarija svojim je korisnicima blizu kuće, pa dolaze do njega peške ili biciklom, a ne automobilom.”

Neki analitičari kažu da je takva organizacija kancelarijskog rada upravo ono čemu će se okrenuti sve veći broj zaposlenih i kompanija. Ali, za većinu kompanija, tele-commuting nije pitanje uštede energije nego poslovna odluka: tako se zadržavaju dobri radnici i povećava produktivnost. A, ako time i zaposleni uštedi benzin, onda još i bolje. (voa)

Leave a Reply