IT

Da li u IT sektoru mogu biti uspešne i žene?

IT sektor se još uvek pomalo smatra “muškom” oblašću; ovde se pripadnici jačeg pola osećaju “na svom terenu”. Mnogi teško mogu da zamisle ženu programera, web dizajnera ili IT tehničara i analitičara, iako nema pravog razloga za to.

Predrasuda da su ženama bliže društvene nauke uveliko je prevaziđena. Mit o ženi u IT okruženju, kao oblasti koja je rezervisana isključivo za muškarce, ne postoji u onoj meri u kojoj je postojao pre nekoliko godina.

Dame su potpuno sposobne da obavljaju ove “muške” poslove i mogu biti veoma uspešne u navedenim oblastima. Ukoliko ne iskoriste svoje sposobnosti da obavljaju ove poslove, propuštaju šansu da izgrade karijeru u industriji koja je veoma perspektivna i zaposlenima pruža široki spektar mogućnosti, finansijskih kao i stručnih.

ict

Danas sve više mladih devojaka upisuje fakultete koji će im omogućiti posao u IT industriji. Za ovakav trend postoji mnoštvo razloga: sveprisutnost i privlačnost savremenih tehnologija, njihov dinamičan razvoj, konstantne inovacije i kreativnost, ali i izuzetne mogućnosti za profesionalni napredak i usavršavanje. Sve više žena radi na poslovima koje bismo do pre nekoliko godina nazvali “tradicionalno muškim”. I što je još važnije, one svoje poslove obavljaju jednako dobro kao i njihove kolege.

Ono što je takođe važan motivacioni faktor kod stručnjaka ovog profila jeste stalni kontakt sa najsavremenijim tehnologijama. Zbog toga je lični razvoj i rast garantovan za duži vremenski period. I naravno, znanje je primenljivo svuda u svetu.

Leave a Reply