IT

Dan devojčica u IKT proslavljen i u Ujedinjenim Nacijama u Njujorku

Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) je danas u Njujorku bila domaćin panela visokih međunarodnih zvaničnika da promoviše globalni Dan devojčica u IKT. Učesnici panela su bili: Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije dr Hamadun Ture (Dr. Hamadoun Touré), Ambasadorka SAD za globalna pitanja žena Melan Vervir (Melanne Verveer), zamenica izvršnog direktora UN Women Lakšmi Puri (Lakshmi Puri), podpredsednica Evropske komisije i komesarka za Digitalnu agendu Neli Kruz (Neelie Kroes), komesar Savezne komunikacione komisije Minjon Klejburn (Mignon Clyburn), državna sekretarka za Digitalnu agendu Republike Srbije Jasna Matić, autor novog istraživanja Međunarodne unije za telekomunikacije o rodnim i IKT pitanjima Nihdi Tandon (Nidhi Tandon), inspirativne liderke iz IKT kompanija kao što su Cisco, Facebook, Microsoft i Ushahidi, i Džoen Oriordan (Joanne O’Riordan), 16-ogodišnja devojčica koja je rođena sa invaliditetom, koja je pričala o tome šta njoj znače nove tehnologije.

Pre dve godine je, na predlog Republike Srbije, Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) donela rezoluciju da se slavi Dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Devojčice i devojke često uopšte ne razmatraju karijere u IKT jer se smatra da je ova oblast namenjena prevashodno muškarcima. Dan devojčica u IKT pruža priliku da devojčice i devojke upoznaju žene koje su profesionalci u IKT industriji i od njih saznaju kakve sve karijere postoje u ovoj oblasti.

IKT imaju direktan uticaj na razvoj društva i ekonomije, a dokazano je i da žene imaju pozitivan uticaj na razvoj. Istraživanja u EU pokazuju da će tokom nekoliko narednih decenija postojati veliki nedostatak IKT stručnjaka na tržištu rada. Evropska komisija predviđa da će do 2015. godine postojati 700.000 upražnjenih pozicija u tehnološkom sektoru. Takođe, predviđa se da će se smanjiti broj radno sposobnog stanovništva Evrope kao rezultat starenja radne snage, što se može značajno ublažiti većim zadržavanjem žena na radnim mestima i njihovim brojnijim zapošljavanjem. Stanje je slično širom sveta, pa tako na primer istraživanja pokazuju da se u Brazilu predviđa nedostatak 200.000 stručnjaka do 2013. godine.

Iako su neke zemlje u razvoju uspostavile programe za brojnije angažovanje žena na pozicijama odlučivanja u IKT sektoru, mnoge zemlje ih nemaju.

Globalna incijativa proslave Dana devojčica u IKT ima za cilj da privuče devojčice i devojke u rastući IKT sektor. Namera je da se utiče na tinejdžerke i studentkinje da uzmu u obzir IKT kada razmišljaju o svojoj karijeri tako što se one upoznaju sa svojim uzorima – ženama na pozicijama odlučivanja u uspešnim IKT komapanijama, kao i da se utiče na njihovo okruženje (roditelje, nastavnike) da ih podrže da razmotre IKT kao opciju za dalje školovanje i karijeru.

Posetite portal Devojčice u IKT da saznate više.

Ovde se može pogledati nedavno gostovanje Džoen na irskoj televiziji gde je najavila svoje učešće na panelu u Njujorku.

Za one koji nisu bili u prilici da prate današnje događaj uživo preko veba, on će biti arhiviran i dostupan putem sajta Međunarodne unije za telekomunikacije narednih 12 meseci.

Na zatvaranju današnjeg događaja Dr Hamadun Ture, generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije, je lansirao novu kampanju Međunarodne unije za telekomunikacije „Tehnologiji su potrebne devojke“, Tech needs Girls, putem koje se podstiče veće učešće devojaka u tehnološkom sektoru kroz angažman zainteresovanih strana iz vlada i privatnog sektora. Kampanja teži da postigne veće osnaživanje, jednakost, obrazovanje i zapošljavanje devojaka pružajući im širi pristup prilikama u svetu informaciono-komunikacionih tehnologija.

Leave a Reply