Događaji · IT

Danas startuje CES 2009

Na samom početku svake godine, svetska metropola greha Las Vegas pretvara se ujedno i u svetsku metropolu potrošačke elektronike jer se upravo ovde održava famozni CES, sajam na kom se okuplja krem industrije zabave iz čitavog sveta, prezentujući premijerno nove tehnologije i proizvode koji će obeležiti čitavu godinu koja sledi.

Dan pre samog otvaranja ipak je bio posvećen novinarima, pa su tako tri najveća izlagača na CES-u – Samsung, Sony i Panasonic – neke detalje o svom nastupu već otkrili. Najupečatljiviji utisak ostavio je Samsung, najavivši da će na svom izložbenom prostoru pokazati novu liniju televizora nazvanu Luxia, a koja u jednom modelu ovog uređaja donosi spoj svega što se kao najnoviji trend moglo videti na berlinskoj IFA-i, ali u različitim uređajima – tanak dizajn, novu tehnologiju matričnog osvetljavanja ekrana, prilagođenost ekološkoj osveštenosti, povezivost na Internet te izuzetno visoku frekvenciju osvežavanja slike. Najmoćnija Luxia tako donosi frekvenciju osvežavanja od čak 240 herca.

Što se tiče povezivanja televizora sa Internetom, čini se da će to biti najistaknutiji trend ovogodišnjeg CES-a, jer su novitete pokazali i preostali veliki proizvođači. Zanimljivo je da je na CES-u prisutni i Yahoo! koji je predstavio saradnju upravo sa Samsungom – taj posrnuli internet div novu šansu traži u takvim partnerstvima, pa je ovom korejskom proizvođaču napravio zaista izvrsan interfej za gledanje internet filmova na televizorima, ali i prikaz drugih zanimljivih podataka na ekranu televizora, poput vremenske prognoze ili informacija o aukcijama na eBayu.

Osim televizora, koji će dominirati CES-om, očekuje se i navala novih Blu-ray uređaja koji će se isticati svojom niskom cenom, jer se čini da je to jedini način da se ovaj sada više ne tako novi standard optičkog zapisa videa propulzivnije plasira na svetsko tržište. Slično tome, za očekivati je i najave novih dostignuća u svetu videokamera sa HD rezolucijom, koje postaju sve manje, tehnički sve naprednije, ali takođ kao i Blu-ray uređaji – sve jeftinije. (BUG)

Leave a Reply