IT

Đelić primio pobednika takmičenja “Laboratorija slavnih”

Potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić razgovarao je danas sa pobednikom međunarodnog takmičenja “Laboratorija slavnih” studentom Mirkom Đorđevićem o stvaranju uslova za to da daroviti mladi naučnici svoju karijeru nastave u Srbiji.

Đelić je ocenio da je Đorđević na takmičenju za najboljeg komunikatora nauke imao znanje, šarm i humor i pokazao da je nauka zabavna stvar, i podsetio na to da je svojim nastupom na takmičenju u Velikoj Britaniji održanom 6. juna prikazao Darvinovu teoriju evolucije kako niko do sada nije učinio.

On je ponovio da će Vlada raditi na tome da mladi koji se bave naukom na ozbiljan način i na međunarodnom nivou i koji pri tome umeju da je prikažu na pravi način javnosti ipak ostanu u svojoj zemlji.

Potpredsednik Vlade najavio je da će 15. juna biti održan sastanak sa predsednikom Evropske investicione banke kako bi se ugovorio zajam u iznosu od 150 miliona evra za infrastrukturu u domenu nauke.

Prema njegovim rečima, integralni deo tog projekta je osnivanje Centra za popularizaciju nauke i tehnologije u Srbiji u čijem bi radu trebalo da učestvuju mladi i uspešni naučnici kao što je Đorđević, za šta će biti namenjeno 10 miliona evra.

Đorđević, koji je apsolvent Biološkog fakulteta u Beogradu, rekao je novinarima da mu priznanje koje je dobio mnogo znači i da bi želeo da nastavi da se naukom bavi u Srbiji, iako bi mogao da se usavršava na Oksfordu ili Kembridžu.

On je naveo da je svojom prezentacijom na temu “Seksualna selekcija” na takmičenju “Laboratorija slavnih” pokušao da objasni da je evolucija veoma bitna jer pokazuje da smo jedinstveni i neponovljivi i da svi imamo zajedničko poreklo, što je velika humanistička poruka.

Festival nauke u Čeltnemu u okviru kojeg se organizuje takmičenje “Laboratorija slavnih” održava se devetu godinu zaredom s ciljem da podrži mlade naučnike uzrasta od 18 do 35 godina da pokrenu maštu kod publike i zainteresuju mlade za prirodne nauke.

Đorđević se na takmičenje u Velikoj Britaniji plasirao nakon pobede u nacionalnom finalu.

Nacionalno takmičenje u Srbiji organizovali su Britanski savet (British Council) i Radio-televizija Srbije.

Leave a Reply