Hardware · IT

Dell rasprodaje PC pogone?

Kako bi smanjio troškove i unapredio profitabilnost, jedan od najvećih svetskih proizvođača kompjutera i informatičkih sistema Dell Inc. planira da proda sve svoje fabrike PC-ja, prenosi list Wall Street Journal

Poslednjih meseci Dell je ugovornim proizvođačima pristupio sa ponudom za prodaju svojih postrojenja, piše nadalje WSJ, pozivajući se na izvore bliske toj situaciji. Prema rečima jednog izvora, Dell bi mogao većinu, ako ne i sve svoje fabrike, da prodati u idućih 18 meseci, i to najverojatnije velikim ugovornim proizvođačima, većinom iz Azije.

Dell-ove fabrike su skrojene da odgovaraju na potrebe tržišta personalnih računara temeljenog na korporativnim klijentima sa velikim narudžbama. Ali u protekle tri godine rast se sve više oslanja na prenosne računare koji se kupcima plasiraju putem maloprodaje, te je Dell opasno zaostao za konkurencijom u pronalasku efikasnijeg sistema proizvodnje prenosnih računara.

Neki upozoravaju da bi Dell mogao da naiđe na nekoliko prepreka u prodaji svojih fabrika. Na primer, kako ističe jedan izvor, partneri bi mogli da budu nespremni da kupe fabrike koje se nalaze u regijama sa visokim troškovima rada, poput SAD-a.

A neka postrijenja bi mogla biti opterećena sporazumima sa lokalnim vladama, poput Dell-ove fabrike u saveznoj američkoj državi Severnoj Karolini koja je primila nekoliko miliona dolara državnih i lokalnih poreznih olakšica vezanih uz određene uslove, poput onog da ispuni određene ciljeve zapošljavanja i lokalnih ulaganja do 2015.

Iako se Dellova psotrojenja i dalje smatraju efikasnim u proizvodnji desktop računara, sama industrija ne smatra fabrike u vlasništvu kompanija najjeftinijim načinom proizvodnje prenosnih računara.

Ugovorni partneri generalno mogu da proizvedu kompjutere za manje novca jer su njihove operacije u celosti usko fokusirane na efikasnost u proizvodnji, nasuprot velikim kompanijama kao što je Dell, koje moraju da obrate pažnju i na neke druge stvari, poput marketinga i troškova vezanih za plasman.

Leave a Reply