IT

Dell seli poslovanje u “jeftinije krajeve”

Dell, drugi po veličini svetski proizvođač personalni računara, najavio je otpuštanje 1.900 od ukupno 3.000 zaposlenih u svojoj fabrici u Limericku na zapadu Irske, te selidbu dela tih radnih mesta u Poljsku.

Dell kao najveći irski izvoznik, te najveća tehnološka kompanija i druga po veličini kompanija uopšte u toj zemlji – u četvrtak je saopštila da će proizvodnju svojih računarskih sistema za korisnike u Evropi, na Bliskom istoku i Africi preseliti u svoju poljsku ispostavu, dok će deo prepustiti svojim proizvodnim partnerima.

Taj potez, u sklopu prošle godine najavljenog tri milijarde dolara vrednog plana smanjenja troškova, zadao je novi udarac irskoj ekonomiji. Dell je vodeći poslodavac u Limericku, relativno siromašnoj regiji, a u opasnosti su i na hiljade radnih mesta u kompanijama koje daju podršku tom američkom divu.

Irska, koja je veći deo svog rasta u 1990-ima temeljila na multinacionalnim tehnološkim kompanijama, prva je zemlja evrozone koja je prošle godine skliznula u recesiju. Ekonomisti očekuju rast irske stope nezaposlenosti iznad 10 posto do kraja godine, sa 6,3 posto u trećem tromesečju 2008.

Dell je prošle godine podelio preko 8.000 otkaza te se usredsredio na ponovno osvajanje tržišnog udela koji mu je preoteo veći rival Hewlett-Packard Co. Zbog toga je prošle godine takođe najavio selidbu većeg dela proizvodnje radi smanjenja troškova.

Leave a Reply