IT

Deloitte u Srbiji traži 50 tehnoloških kompanija sa najbržim rastom

Konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte najavljuje početak procesa registracije za izbor tehnoloških kompanija sa najbržim rastom u centralnoj Evropi. Projekat pod nazivom Technology Fast 50 u Srbiji se sprovodi petu godinu zaredom, dok se na području centralne Evrope sprovodi već trinaestu godinu.

“Technology Fast 50” ima za cilj rangiranje tehnoloških kompanija  sa najbržim rastom prihoda u centralnoj Evropi u poslednjih pet godina (2007-2011). Za plasman na dve Deloitte-ove rang liste, 50 najbrže rastućih (Fast 50) i Zvezde u usponu (Rising Stars), kompanije moraju da ostvare godišnje prihode veće od 50 hiljada evra za prvu listu i 30 hiljada evra za drugu listu. Kompanije su na listama rangirane na osnovu petogodišnje tj. trogodišnje stope rasta prihoda.

Prošlogodišnji pobednik je rumunska internet kompanija Vola.ro Student Adventures S.R.L., koja se po prvi put našla na listi  50 brzorastućih tehnolosških kompanija centralne Evrope i koja je zabeležila petogodišnji rast prihoda od 6219% ( od 2006. do 2010. godine). Poljska firma Selvita S.A. je bila najbolje plasirana kompanija na listi Zvezde u usponu. Srpska firma MadNet je prošle godine zauzela 45. mesto na listi, dok je kompanija Bitgear Wireless Design Services d.o.o. zauzela 10. mesto u kategoriji Zvezde u usponu.

Kompanije iz tehnološkog sektora same će se prijavljivati na takmičenje, a 50 najbolje plasiranih rangiraće se na osnovu prosečnog rasta prihoda ostvarenih tokom poslednjih pet godina, čime kompanije dokazuju kontinuiran i brz rast.

Posebne kategorije u takmičenju biće “Zvezde u usponu”- mlade kompanije sa brzim rastom koje posluju manje od pet godina,  gde se najbolji rangiraju na osnovu prosečnog rasta prihoda ostvarenih tokom poslednje tri godine,  i “Velikih pet”, kategorija u koju će biti uvrštene samo one kompanije čiji su prihodi u 2011. godini bili veći od 25 miliona evra.

Da bi se prijavili na konkurs potrebno je da se registrujete na našoj web stranici www.deloitte.com/fast50ce . Ovde ćete saznati i više informacija o kriterijumima koje bi kompanije trebalo da ispune kako bi se plasirale na ne neku od lista.

Pedeset kompanija koje se budu plasirale na listu za centralnu Evropu automatski će biti nominovane za takmičenje za 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u EMEA regionu (Evropa/Bliski Istok/Afrika).

Kriterijumi za prijavu za “Technology Fast 50 “ listu:

  1. Tehnološka kompanija, definisana na sledeći način:
    –  Poseduje sopstvenu tehnologiju koja značajno doprinosi operativnom prihodima.
    –  Kompanija koja ulaže značajan deo prihoda u istraživanje i razvoj tehnologije.
  2.  Godišnji prihod u poslednjih  pet godina veći od 50,000 evra ( 2007-2011).
  3. Da je sedište kompanije unutar jedne od zemalja centralne Evrope.
  4. Da kompanija nije predstavništvo, odnosno nije u većinskom vlasništvu neke druge  kompanije  i   da poseduje sopstvenu tehnologiju koja značajno doprinosi operativnim prihodima.

Uslovi za listu “Zvezde u usponu” su godišnji prihodi veći od 30 hiljada evra u poslednje tri godine.

Kriterijumi za listu “Velikih pet” ( Big 5) su isti kao i za listu 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija, osim što u poslednjoj godini koja se uzima u obzir ( 2011. godini), prihod  mora biti veći od 25 miliona evra.

Leave a Reply