IT

DIGITALNA PISMENOST – USLOV I OBAVEZA

ECDL logo hologramRegionalna ECDL konferencija održaće se 09.10.2009.g. u beogradskom hotelu Continental, a organizuju je: DIS – Slovenija, HIZ – Hrvatska, ECDL – BIH i JISA – Srbija

Sposobnost korišćenja računara danas je uslov poslovanja i života firmi, društva i pojedinaca. Digitalni svet tako postaje i stalna obaveza dodatnog učenja. Zato se ovome iz dana u dan posvećuje sve veća pažnja.

Evropska Unija je svojim konceptom ECDL – European Computer Driving Licence postavila vendorski nezavisan standard poznavanja rada na računarima za sve zaposlene u privrednim i vanprivrednim institucijama, a obrazovne institucije uvrstile su ECDL segmente u svoje nastavne programe. Predsednik Evropske Komisije, gospodin Barroso, u februaru ove godine svečano je preuzeo devetomilioniti ECDL index u nameri da polaganjem ovih ispita ličnim primerom ukaže na odlučnost evropskih stavova i neophodnost informatičke pismenosti na svim nivoima rada, od najnižeg do najvišeg.

Nedavno je u Pragu na 52. konferenciji generalnih direktora javnih uprava evropskih zemalja još jednom podvučen ECDL kao merilo pismenosti i osnov širenja EUPAN – European Public Administration Network koji treba da omogući gradjanima i firmama bolju primenu novih tehnologija u komunikaciji sa državnim organima.

Statistički pokazatelji govore da su proporcionalno broju stanovnika, zemlje jugoistočnog regiona u sve većem zaostatku za Evropom što podstče i dalji rast već postojeće velike privredne razlike. Do sada su mnoge zemlje regiona dobile značajna sredstva iz pristupnih IPA fondova za unapređenje informatičke pismenosti, a preduzetnici koji žele budućnost svojim firmama permanentno ulažu u informatičko obrazovanje zaposlenih.

Posle Hrvatske i Slovenije, JISA je ove godine domaćin regionalnoj konferenciji gde će se predstaviti rezultati ne samo bivših jugoslovenskih republika već i drugih bliskih zemalja. Za tu svrhu pored uobičajenih prezentacija, biće organizovani i B2B razgovori, štandovi, posebne sesije i sve drugo potrebno da se što pre i što više podstakne razvoj informatičke pismenosti regiona i smanji jaz koji danas postoji.

Konferenciju će otvoriti Predsednik Evropske skupštine profesionalnih informatičkih asocijacija (CEPIS) a uvodna izlaganja imaće regionalni direktor ECDL fondacije i svi nacionalni lideri informatičkih asocijacija i državnih ministarstava zaduženih za razvoj i primenu novih tehnologija u ovim zemljama.

Zadaci koji se postavljaju pred državne organe, privredu i vanprivredu, obrazovne institucije, kao i praktični primeri, biće prezentovani na ovoj konferenciji.

Za sve posetioce obavezna je prethodna prijava na sajtu www.ecdl.rs ili tel. 00 381 11 – 2620374, 2622668, 2620374

Leave a Reply