digitalni-mediji
IT

Digitalne bebisiterke: Roditelji sve češće koriste računare kako bi umirili decu

Prema nedavnoj američkoj studiji, roditelji su uglavnom nezainteresovani što njihova deca sve više koriste digitalne medije. Sve veći broj roditelja koristi smart telefone i tablet računare da umiri i odobrovolji nestašnu decu.

digitalni-mediji

U istraživanju je učestvovalo oko 2500 roditelja, čija deca nisu starija od osam godina. Studija pokazuje da su se roditeljski stavovi o ulozi tehnike u životima najmlađih radikalno promenili u poslednjih nekoliko godina.

Skoro 80 odsto roditelja tvrdi da to što njihova deca koriste digitalne medije nije uzrok porodičnih sukoba, dok 60 odsto njih strepi da njhova deca ne postanu zavisi od telefona, tablet računara ili konzola za igranje. Studija je pokazala da čak polovinu roditelja uopšte ne brine činjenica da njihova deca sve više vremena provode sa elektonskom uređajima.

Studija pod nazivom “Roditeljstvo u doba digitalne tehnologije” dovodi u pitanje dve ključne pretpostavke o medijima i roditeljstvu.

Prva je da su smart telefoni i tablet računari postali osnovni roditeljski alat. Ipak, roditelji tvrde da se još uvek radije odlučuju za igračku, knjigu ili TV kada žele da okupiraju svoje mališane. Ipak, 40 odsto njih priznaje da će detetu dati tablet računar kako bi ga umirili.

Druga pretpostavka koju istraživanje osporava je da većina domaćinstava ima problem sa vremenom koje dete provede ispred ekrana, ali i sa metodama kako mu to vreme ograničiti.

Današnji mladi roditelji odrastali su sa tehnologijom i oni na tehničke novotarije gledaju drugačije od prethodnih generacija roditelja. Umesto borbe, sa decom na jednoj i roditeljima na drugoj strani, upotreba digitalnih uređaja postala je uobičajena i svakodnevna.

Uticaj digitalne tehnologije na socijalni, emotivni i kognitivni razvoj dece tek treba da bude ispitan, a neka ranija istraživanja ukazala su da internet zaista može promeniti način na koji naš mozak funkcioniše.

Pored navedenih, istraživanje je dovelo do još interesantnih zaključaka:

  • Izuzev video ogrica, roditelji su više za nego protiv kada je upotreba modernih uređaja u pitanju. Računari i mobilni telefoni razvijaju dečiju kreativnost, kao i sposobnosti čitanja i računanja.
  • Najveća roditeljska briga po pitanju ovog problema je činjenica da digitalni mediji imaju negativan uticaj na fizičku aktivnost dece.
  • Roditeljima i dalje najveću glavobolju zadaju video igrice, koje smatraju štetnijim od TV-a, kompjutera i mobilnih telefona. Oni su ocenili da video igre mogu imati negativan uticaj na akademske veštine dece, pažnju, kreativnost, socijalno zdravlje i normalne navike spavanja.
  • Roditelji smatraju da je kompjuter korisniji od televizora ili mobilnog telefona.

 

Leave a Reply