Ketchum
IT

Digitalne komunikacije na drugom mestu

Usaglasena strategija komunikacija na međunarodnom nivou neophodna je za opstanak kompanije koja izlazi na inostrana trzista – zakljucak je istrazivanja koje su sproveli Evropska asocijacija za obrazovanje i istrazivanje u odnosima s javnoscu (EUPRERA) i Evropska asocijacija direktora komunikacija (EACD), uz podrsku međunarodne mreze PR agencija – Ketchum. Istrazivanje je obuhvatilo odgovore preko 2.700 strucnjaka za komunikacije u 43 evropske zemlje.

Ketchum

Zbog visoke integrisanosti evropskih ekonomija i sve vece regionalne saradnje, komunikacija na međunarodnom nivou je sve znacajnija. Cak 73 % ispitanika tvrdi da ce komunikacija na međunarodnom nivou dobiti jos vise na vaznosti u naredne tri godine. U Srbiji ovo misljenje deli 85%komunikacijskih strucnjaka, jer 71% njih vec sada sarađuje sa kolegama iz, od jedne, do pet stranih zemalja.

 

„Rezultati istrazivanja pokazuju da su se u odnosu na proslu godinu promenili prioriteti u komunikacijama. Ove godine kao najveci izazov izdvojena je vaznost usaglasavanja strategija komunikacije kompanija koje posluju na vise od jednog trzista. Prosle godine najveci izazovi su bili digitalni mediji, dok su se ove godine nasli na drugom mestu. Slede potreba za građenjem i odrzavanjem poverenja javnosti i drustva u kompanije, te potreba za komunikacijom sa vise ciljnih javnosti uz vise aktivnosti, za manje budzete, i na kraju, uloga komunikacijskih profesionalaca u donosenju odluka top-menadzmenta.“ – istice Maja Stojanovic, izvrsna direktorka agencije Olaf&McAteer, Ketchum-ovog partnera u Srbiji.

 

Prema rezultatima istrazivanja, prvi put u poslednjih pet godina percepcija znacaja drustvenih medija ne raste. Međutim, socijalni mediji su i dalje veoma vazan kanal komunikacije u kreiranju sveobuhvatne strategije komunikacija. Kao i prosle godine, visok procenat – 73% evropskih komunikacijskih strucnjaka, smatra da su on-line drustvene zajednice vazan deo komunikacijskog portfolija jedne firme.

 

Jos jedan zanimljiv rezultat istrazivanja se odnosi na krizno komuniciranje. Sa kriznom komunikacijom u poslednjih 12 meseci, suocilo se 7 od10 ispitanika. Na pitanje koje komunikacijske alate koriste u krizi, samo 4 od 10 ispitanika je reklo da koristi socijalne medije, iako su bas ti mediji najbrzi nacin za prenosenje informacija.

 

Detaljno istrazivanje dostupno je na www.communicationmonitor.eu

Leave a Reply