IT

Dirty dozen – zemlje koje plasiraju spam

IT firma za sigurnost i kontrolu, Sophos, je objavila poslednji izveštaj o top12 zemalja koje su plasirale spam u prvom kvaratalu 2008. Eksperti iz SophosLabs-a su skenirali sve spam poruke uhvaćene na globalnoj mreži sa spam zamkama i tako su došli do rezultata da čak 92,3% ukupnog email saobraćaja tokom prva tri meseca otpada na spam. Tokom tog perioda, Sophos je dnevno otkrivao i po 23.000 novih spam porkuka koje vode do određenih web stranica, što bi značilo da se otkrije novi spam na svake tri sekunde!

Po prvi put, Turska je postavljena na visoko treće mesto na “Dirty Dozen” listi odgovornih zemalja za spam. Kompromitovani kompjuteri u Turskoj su sada odgovorni za širenje 5,9% svetskog spama, u poređenju sa 3,8% iz prethodnog kvartala. U periodu između Januara i Marta 2008, USA i Rusija su zadržale svoje pozicije, ali su uspele da smanje procentualno učešće u ukupnom spamu.

Top12 zemalja odgovornih za slanje spama u prvom kvartalu 2008:

PozicijaZemljaProcenat
1USA
15.4%
2Rusija
7.4%
3Turska
5.9%
4Kina (inc. Hong Kong)
5.5%
5Brazil
4.3%
6Južna Koreja
4.0%
7Poljska
3.8%
8Italija
3.6%
9=Nemačka
3.4%
9=Velika Britanija
3.4%
10Španija
3.3%
11Francuska
3.2%
Ostalo36.8%

Spam – povezan sa web stranicama

Sophos-ovi eksperti su primetili da je procenat spama povezanog sa web stranicama prilično zabrinjavajuć. Ubacivanjem web linkova u svoje poruke, spemeri se nadaju da će se provući kroz manje sofisticirane filtere i da će prevariti ne zabrinute kompjuterske korisnike pa posete web stranicu i na taj način zaraze računar. “Sve dok spemeri dobijaju novac od naivnih korisnika, spam-kuga će biti i dalje raširena,,” izjavila je Carol Theriault, viši konsultant za sigurnost u Sophos-u. “Privredni subjekti moraju pametno da se ophode prema ovoj vrsti opasnosti i da prepoznaju važnost karantiranja spam poruka pre nego što se isporuče do inbox-ova zaposlenih radnika.”

Širenje spama kategorizovano prema kontinentima:

PozicijaZemljaProcenat
1Azija
34.3%
2Evropa
30.7%
3Severna Amerika
18.9%
4Južna Amerika
14.2%
5Afrika
1.1%
Ostalo0.8%

Azija i Evropa i dalje dominiraju sa 65% učešća u svetskom spemu u prvom kvartalu 2008. Zabeleženo je i znatno povećanje spama u poređenju sa prethodnim kvartalom. Na primer, Azija je sa 32,1% povećala učešće na 34,3%, dok je Evropa sa 27,1% povećala učešće na 30,7%. Severna Amerika je zadržala treće mesto ali je u poređenju sa prethodnim periodom smanjila učešće sa 26,5% na 18,9%.

“Spam je zaista pitanje-problem koje se javlja na svetskom nivou zato što pogađa sve one koji poseduju računar,” nastavila je Carol. “Cifre iz ovog kvartala ukazuju da finansijski orjentisani kriminalci, sada kontrolišu više zombi računara u Aziji i Evropi u odnosu na Ameriku. Ovo ne znači da su i spemeri i nastanjeni u ovim zemljama ili na kontinentima, nego znači da su računari koji se koriste u tu svrhu veoma slabo zaštićeni i da su njihovi korisnici veoma loše informisani po pitanju zaštite.”

Leave a Reply