E-servisi · IT

Do kraja godine program AVP biće uveden u sve trgovinske sudove

Pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srbije Dejan Pašić izjavio je danas da je program automatskog vođenja predmeta (AVP) prvo primenjen u trgovinskim sudovima jer su oni od velikog značaja za privredu Srbije, ali i zbog stranih i domaćih investitora.
Pašić je na konferenciji za novinare, održanoj povodom dve godine od početka primene AVP-a u Trgovinskom sudu u Novom Sadu, najavio da će Viši trgovinski sud uvođenjem ovog programa od 2009. godine biti u mogućnosti da ima uvid u sve prvostepene odluke u 17 trgovinskih sudova.

On je rekao da je u okviru reforme pravosuđa, nakon trgovinskih sudova, planirano uvođenje sličnih programa i u ostale sudove, pri čemu bi pomoć USAID-a i Evropske komisije značajno doprinela ubrzanju tog procesa.

Predsednik Višeg trgovinskog suda Radomir Lazarević izjavio je da će do kraja godine u svih 17 trgovinskih sudova u Srbiji, kao i u Višem trgovinskom sudu, početi da se primenjuje program AVP.

Lazarević je ukazao na to da će tokom decembra AVP biti uveden i u trgovinske sudove u Somboru i Nišu, a na kraju i u Viši trgovinski sud.

On je objasnio da od tog programa korist imaju stranke – jer mogu da dobiju neophodne informacije putem interneta, trgovinski sudovi – jer ne moraju da troše ogromna sredstva na brojne papire, ali i država – jer rad trgovinskih sudova postaje dostupan svima.

Lazarević je izrazio zahvalnost Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) što je u Program reforme sudske uprave trgovinskih sudova uložila 13,7 miliona dolara, kao i Ministarstvu pravde Vlade Srbije koje je izdvojilo značajna sredstva da taj program bude realizovan

Leave a Reply