ict
IT

Do kraja juna konkurs za start-ap firme u IT biznisu

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će do kraja juna biti raspisan konkurs za početnike u IT biznisu.

Dinkić je, prilikom posete Majkrosoft razvojnom centru u Beogradu, rekao da će država omogućiti podršku “start ap” preduzećima u iznosu do 25.000 evra, kao i da će početnicima u IT biznisu obezbediti i prostor za rad u Tehnološkom parku na Zvezdari.

ict

On je objasnio da je poseta ovom centru realizovana u cilju primene i promocije Strategije Vlade Srbije za podršku IT industriji, koja je jedna od prioritetnih grana za razvoj privrede.

Prema njegovim rečima, sa kompanijom Majkrosoft postignut je dogovor o saradnji na dva projekta, od kojih je prvi podrška početnicima, gde će Vlada davati do 25.000 evra, a projekte koje budu podneti ocenjivaće stručnjaci iz Majkrosofta.

Mi ćemo početnicima davati logističku podršku u vidu prostora u Tehnološkom parku na Zvezdari, a Majkrosoft će pomoći u davanju besplatnog softvera početnicima u biznis inkubatorima, ukazao je ministar.

Drugi projekat, kako je naveo, odnosi se na izdavanje takozvanih “digitalnih pasoša” svima koji traže posao, a na kojima će biti zabeležene sve veštine i znanja koja neko poseduje kako bi se postiglo lakše povezivanje sa poslodavcima.

Ukoliko se ne savladaju IT veštine, teško se dolazi do posla, a Majkrosoft će pomoći i da se obavi doškolovavanje kroz posebne kurseve, istakao je Dinkić.

On je rekao da Razvojni centar Majkrosofta zapošljava 103 stručnjaka koji rade na poznatim “ofis softverima”, a koji se prodaju i instaliraju na računarima širom sveta.

U Majkrosoftu mu je, kako je naveo, rečeno da je u tom razvojnom centru u Beogradu urađena verzija “vorda 2013”, koja je stavljena na milijardu kompjutera širom sveta.

Generalni direktor Majkrosofta Srbija Jugoslav Pirić istakao je da je za Majkrosoft kao kompaniju važno da sarađuje sa Vladom Srbije kad je reč o razvoju IT tržišta.

Srbija ima veliku šansu da otvori nova radna mesta ako na pravi način i u sadejstvu otvorimo neke programe, naveo je on i napomenuo da je IT jedna od progresivnih industrijskih grana, koja već 30 godina ubrzanim koracima pokreće svetsku ekonomiju i razvoj društva.

Vlada Srbije je 4. juna usvojila Program podrške razvoju industrije informacionih tehnologija (IT), koji obuhvata subvencije za “početnike” (start-ap), podršku firmama koje se bave autsorsingom, odnosno izradom programa za strane kompanije, podršku za razvijanje i izvoz sopstvenih programa i rad na privlačenju velikih stranih firmi da otvaraju razvojne centre u Srbiji.

Leave a Reply