IT

Dodeljene nagrade Novum studentima sa pet elektrotehničkih fakulteta u Srbiji

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić i zamenik generalnog direktora kompanije “Huavei” u Srbiji Jang Ge uručili su danas u Beogradu nagrade “Novum” najboljim studentima sa pet elektrotehničkih fakulteta u Srbiji. Ćirić je tom prilikom istakao da je dodela nagrada dokaz kako se uz pomoć države može napraviti sinergija između akademaca i najveće kompanije u oblasti elektronike i informatičkih tehnologija.

Ministar je podsetio na to da se razvoj sektora elektronike, IT tehnologija i automobilske industrije nalazi među prioritetima Vlade Srbije.

Nema boljeg načina za malu državu kao što je Srbija da privuče investicije i napravi napredak u ovim izuzetno zahtevnim industrijama nego da ulaže u znanje, rekao je on.

Prema njegovoj oceni, dobro je to što je kompanija “Huavei”, koja je na tržištu Srbije prisutna već nekoliko godina, prepoznala značaj ulaganja u obrazovanje mladih.

Jang je naglasio da je kompanija “ Huavei” jedan od svetskih lidera u snabdevanju telekomunikacionom opremom sa najširim proizvodnim portfoliom.

Proizvodi i proizvodna rešenja ove kompanije, kako je objasnio, u upotrebi su u 140 zemalja sveta i njima se služi više od dve milijarde korisnika, dok ukupni poslovni napredak beleži stopu rasta od 30 odsto za poslednjih deset godina.

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Vei Đinghua, koji je prisustvovao predaji nagrada, izrazio je očekivanje da će nagrađeni studenti ubuduće odigrati važnu ulogu u razvoju Srbije i jačanju prijateljstva sa Kinom, koja je najmnogoljudnija zemlja na svetu i druga po veličini nacionalna privreda.

Đinghua je iskazao nadu da će se ovoj inicijativi pridružiti i mnoge druge kompanije koje će na različite načine unaprediti razumevanje, ekonomsku i trgovinsku saradnju i doprineti prijateljstvu između dve zemlje.

Kompanija „Huavei” će svakom od pet nagrađenih studenata dodeliti novčani iznos od 2.500 dolara. Najbolje studente su izabrali fakulteti, pri čemu su kriterijumi bili njihove ocene, naučni radovi i ukupno zalaganje.

Ovo priznanje su ustanovili Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) i kompanija „Huavei”.

Leave a Reply