Događaji · IT

Dodeljene nagrade “Petar Damjanović”

Kompanija Osa Računarski Inženjering drugi put  dodelila je nagrade „Petar Damjanović” za rad u oblasti izrade tehničke dokumentacije za mašine, uređaje i noseće metalne konstrukcije (oblast mašinske industrije) koji je rađen programskim paketom AUTODESK Inventor.

Nagrada nosi ime po pokojnom Petru Damjanoviću, čoveku koji je aktivno učestvovao u profilisanju ukupnog IT tržišta u našoj zemlji i regionu. Radio je na razvoju zakonskih rešenja vezanih za zaštitu autorskih prava u domenu softvera i doprinosio uvođenju novih tehnologija, prevashodno na tehničkoj primeni računara.

Zadatak za sve učesnike na ovom konkursu bio je da na najbolji način povežu kreativno i produktivno u programu Autodesk Inventor, što omogućava pripremu konkurentnog proizvoda za plasman na tržište u najkraćem roku. Autodesk Inventor podržava rad sa izuzetno složenim sklopovima. Tehnička dokumentacija se dobija automatskim kreiranjem željenih projekcija modelovanog dela ili sklopa. Pored svih svojstava koja mora da poseduje program ove kategorije, Inventor ima i razvijene alate za dobijanje proračuna putem metode konačnih elemenata i izradu animiranih prezentacionih materijala.

U velikoj konkurenciji prijavljenih radova, nagrade su dodeljene u dve kategorije – nagrada Firmi, odnosno predstavniku firme (nagrada je 5000 eura i softver Autodesk Inventor) i nagrada studentu (vrednost nagrade je 1000 eura). Ovogodišnji dobitnici su:

1. Vertex – Star, Aleksandar Radomirović iz Kragujevca

za projekat u celosti realizovan programskim paketom Autodesk Inventor pod nazivom: Cross Transfer Device

2. Goran Bošković, student mašinskog fakulteta u Kraljevu

za projekat u celosti realizovan programskim paketom Autodesk Inventor pod nazivom: Sušara za voće i povrće

Kompanija OSA Računarski Inženjering d.o.o. postoji već skoro 20 godina i generalni je distributer Autodeskovog softvera za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.  Pored toga je ovlašćeni zastupnik i distributer vodećih svetskih kompanija u proizvodnji mašina za štampu, kovertiranje i post processing: Océ, Kern, itd.  Danas je kompanija OSA jedna od vodećih na IT tržištu sa godišnjim obrtom od oko osam miliona evra.

Pored brojnih kompanija sa kojima sarađuje, OSA razvija i plasira sopstveni softver za upravljanje dokumentacijom – Unidocs, efikasan sistem za upravljanje dokumentacijom i poslovnim procesima, koji postoji preko deset godina na domaćem tržištu sa verzijama koje se stalno unapređuju.

Leave a Reply