IT

Domaći robotičari bez podrške za takmičenje

Mladi subotički robotičari pisali su gradonačelniku Jene Maglaiju u nadi da će lokalna samouprava imati sluha i pomoći sedmorici naučnika da otputuju na takmičenje koje se održava u Drezdenu.

Finansijske poteškoće razlog su što ovi talentovani mladići, kako stvari trenutno stoje, neće moći da predstavljaju Srbiju na evropskom takmičenju Eurobot 2014, koje se održava početkom juna u Drezdenu.

“Na svom prvom učeću na Nacionalnom takmičenju iz robotike Eurobot Srbija osvojili smo drugo mesto i postali smo predstavnici Srbije na finalnom takmičenju Eurobot 2014, koje će se održati u Nemačkoj. S obzirom na to da nemamo izvore finansiranja, samostalno smo snosili troškove izrade takmičarskog stola i robota za ovo takmičenje i istrošili smo sopstvene resurse i zbog toga nismo u mogućnosti da samostalno snosimo troškove odlaska na evropsko takmičenje”, objasnio je za Radio-televiziju Vojvodine robotičar Petar Francišković.

kuca robotike

On je dodao da je neprofitni robotičarski klub “Kuća robotike”, koji okuplja ljubitelje ove naučne discipline, prinuđen da traži donatore i sponzore, kako bi se pokrili troškovi odlaska na takmičenje.

Mladi Subotičanin je istakao da su u pismu, upućenom gradonačelniku, zamolili za pomoć u prikupljanju 400 evra, koliko je potrebno za smeštaj i ishranu subotičkih takmičara.

Prema njegovim rečima, ovogodišnji zadatak na Eurobotu biće da se roboti vrate u prošlost.

“Oni treba da pomognu pračoveku u svakodnevnim aktivnostima, kao što su sakupljanje materijala za vatru, u lovu na mamute i branju plodova. Zadatak je i da se u vidu freske ostave poruke za buduće generacije da su oni boravili u prošlosti. Simbilički roboti prilikom obavljana ovog zadatka manipulišu objektima kao što su trougao koji zamenjuje vatru, lopticom koja zamenjuje koplje kojim se probada mamut i valjcima koji simbolišu plodove”, objasnio je Francišković.

On je dodao i da izgled i funkcionalnost robota zavise od ideja, kreativnosti i znanja timova, koje oni ulože u svoja dela, a da su tokom takmičenja roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije.

“Cilj “Kuće robotike” je da se svake godine napravi bar po jedan robot za Eurobot takmičenje i da se uključuje sve veći broj ljudi. Ideja je da se mladi koji za računarom provode puno vremena usmere da to vreme iskoriste pametno”, objasnio je mladi subotički robotičar.

Francišković je zaključio da bi ovakvim radom novi robotičari napredovali čak i do izgradnje velikih i kompleksnijih robota, odnosno mehatroničkih sistema. izvor: RTV

Leave a Reply