IT

Donacija kompanije SAGA u saradnji sa Vladom Republike Srbije

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministarka dijaspore Milica Čubrilo primili su danas Borisa Ajdina, jedinog Srbina u istoriji prestižnog nemačkog instituta za informatiku „Maks Plank“. Razlog današnjeg susreta je donacija lap-top računara koji je za Ajdina, u zajedničkoj akciji, obezbedila kompanija SAGA u saradnji sa Ministarstvom za dijasporu i Kabinetom potpredsednika Vlade.

Potpredsednik Vlade i ministarka Čubrilo čestitali su Borisu Ajdinu na uspehu, budući da svojim znanjem i dostignućima, kao najmlađi postdiplomac „Maks Planka“, predstavlja Srbiju među 120 studenata iz celog sveta. Ova donacija je simboličan gest kojim se Srbija obavezuje da će u buduće poklanjati još više pažnje uspešnim mladim ljudima koji svakom pročitanom knjigom, svakom visokom ocenom i uspešnim istraživačkim radom grade imidž Srbije kao zemlje pametnih i vrednih ljudi.

Projekat mladog Beograđanina, koji je zainteresovao profesore na institutu „Maks Plank“, bavi se vizuelizacijom Poenkareovog modela hiperboličkog prostora pomoću rejtrejsing algoritma. Ideja projekta je da se, po prvi put u oblasti računarske grafike, iskoristi rejtrejsing algoritam, koji omogućava kreiranje foto-realističnih slika za vizuelizaciju hiperboličkog prostora, sa ciljem da se pruži jasniji uvid u strukturu i osobine hiperboličke geometrije. Ovaj zahtevan projekat, koji je Ajdin uradio, nagrađen je kao najbolji studentski projekat Univerziteta u Beogradu za 2005. godinu.

SAGA je obezbedila HP 8710W Mobile Workstation Notebook sa sedamnaestoinčnim TFT LCD displejem i procesorom Intel Core 2 Duo T7700 brzine 2.4 Ghz. Grafička kartica je NVIDIA Quadro FX 1600M od 512MB.

Sa Ajdinom je, pored potpredsednika i ministarke dijaspore razgovarao i generalni direktor kompanije Saga, Goran Đaković.

Leave a Reply