E-servisi · IT

Donacija Vlade Italije za nabavku kompjutera za 110 škola u Srbiji

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da je zahvaljujući donaciji Vlade Italije u iznosu od 715.000 evra 110 škola u našoj zemlji dobilo kompjutere, čime će biti unapređen vaspitno-obrazovni sistem u Srbiji.

Obradović je na konferenciji za novinare, održanoj povodom pomenute donacije, precizirao da će ove škole dobiti kompjuterske laboratorije, i dodao da bi drugi deo tranše za nabavku opreme trebalo da iznosi približno 1,5 miliona evra.

Donacija Vlade Italije veoma je značajna, imajući u vidu i to da u budžetu Ministarstva prosvete ostaje svega 3,31 odsto sredstava za sve ostalo što nisu zarade i naknade za zaposlene, ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, tome pripadaju izdvajanja za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje, za đačke i studentske domove i kredite, za usavršavanje, investicije, za opremu i mnogo drugih stvari.

On je podsetio na to da su ova sredstva predviđena takozvanim Protokolom Antonioni sklopljenim 2002. godine, koji za pet oblasti – poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, prosvetu, rudarstvo i energetiku, zaštitu životne sredine i zdravstvo – predviđa pomoć od gotovo 13 miliona evra.

Ambasador Italije u Beogradu Alesandro Merola izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje je vlada te zemlje ostvarila ulaganjem u Srbiju, i podsetio na to da je za poslednjih 10 godina Vlada Italije uložila 200 miliona evra u našu zemlju, i da je, između ostalog, izgradila i 700 stanova za raseljene i izbeglice.

Prema njegovim rečima, opremanje škola kompjuterima je investicija koja će imati veću vrednost od trenutne jer će doprineti uvođenju informatike u sve škole.

Merola je podsetio na to da je njegova zemlja već uložila milion od tri miliona evra planiranih za formiranje Zavoda za restauraciju po uzoru na Centralni institut za restauraciju iz Rima.

Zavod će se sistematski baviti zaštitom kulturnog i umetničkog blaga Srbije koje će prvi put biti sistematizovano na pravi način, ukazao je ambasador i naveo da su obrazovanje i kulturno bogatstvo dva projekta u koje Vlada Italije ulaže jer jedan gleda u budućnost, a drugi u plodove prošlosti Srbije

Leave a Reply