IT

Društvo za informatiku Srbije o mogućnostima razvoja IKT

Pomoćnik ministra Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Sava Savić, primio je delegaciju Društva za informatiku Srbije (DIS), koju je predvodio predsednik Društva, Nikola Marković. Društvo za informatiku Srbije postoji već 41 godinu i predstavlja pionire u oblasti IKT-a, te je Ministarstvo prepoznalo potrebu da se upozna sa njihovim pogledima na stanje sektora IKT-a u Srbiji.

dis

Savić je upoznao prisutne sa aktivnostima Ministarstva i istakao: “Informaciono-komunikacione tehnologije su budućnost ekonomskog razvoja Srbije i Ministarstvo podržava potrebu stvaranja programa sistematskog razvoja oblasti IKT-a.“

Nikola Marković je rekao da je stanje sektora IKT-a u Srbiji dobro, ali da prepoznaje potrebu i mogućnost za njegov dalji razvoj. Napomenuo je da je Svetski ekonomski forum i ove godine uradio “Globalni izveštaj o primeni infirmacionih tehnologija u 2014. godini“ iz kog se vidi da se Srbija u 2014. plasirala na 80. mesto. Predhodne 2013. godine Srbija je bila na 87. mestu i napredovanje za 7. mesta predstavlja značajan uspeh. Srbija je 80. mesto dobila na osnovu srednje ocene 3,9. Najmanje ocene su dobijene za: poslovne primene, ekonomski uticaj IKT i političko i regulatorno okruženje, te se u ovim oblastima vidi jasna potreba za daljim razvojem i poboljšanjem.

Predstavnici DIS-a su sugerisali da bi PDV na IKT opremu i softver trebalo smanjiti, budući da se njegovo povećanje odrazilo na tržište. Takođe su naglasili da je neophodna stimulacija na izvoz softvera. Savić je rekao da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržati svaku inicijativu koja će doprineti razvoju informacionog društva, ali da je za donošenje ovakvih odluka koje izlaze iz okvira nadležnosti Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija potrebna saradnja i podrška drugih nadležnih organa.

Predstavnici Ministarstva su istakli da se aktivno radi na projektu e-biznis, čiji je cilj jačanje konkurentnosti srpske privrede kroz jačanje privatnog sektora, posebno malih i srednjih preduzeća i razvoj elektronskog poslovanja. Ovaj projekat podeljen je na tri komponente: jačanje institucionalnih komponenti, razvoj elektronske trgovine i priprema terena za podršku sistema elektronskih faktura. Svrha projekta je jačanje pravnog i institucionalnog okvira sa ciljem da se ublaže uska grla u oblasti prava, regulative i standarda, radi stvaranja boljeg okruženja za elektronsko poslovanje u Srbiji; razvoj primene elektronske trgovine i omogućavanje malim i srednjim preduzećima i korisnicima da to što lakše prihvate, kreiranje novih poslova i podizanje nivoa konkurentnosti trgovine u Srbiji; podsticanje primene novih tehnologija u saradnji između vladinog i poslovnog sektora, kako bi odgovarajuće institucije bile što više na usluzi poslovnom sektoru.

Saša Milašinović iz preduzeća za informatički inženjering „Yutro.com“ se osvrnuo na stanje u privredi i rekao da na tom polju trenutno vlada kriza i smanjenje potražnje, te da bi najefikasnije bilo propisati standarde softvera i hardvera kako bi se malim i srednjim preduzećima obezbedila konkurentnost na tržištu. Milašinović je rekao da je ulaganje u informacioni sistem jedna od glavnih stavki i prepreka za razvoj informacionog sistema malih kompanija, te da treba promovisati klaud rešenja.

Pomoćnik ministra je pohvalio inicijative i predloge DIS-a za unapređenje stanja u IKT sektoru i rekao da je stav Ministarstva, kao i politika potpredsednika i ministra Ljajića, da neće dozvoliti da Srbija bude inferiorna u odnosu na trendove u ovoj oblasti.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti unapređivanja uloge informaciono-komunikacionih tehnologija u razvoju Srbije, kao i stanje i potrebne mere u razvoju informacionog društva.

Predstavnici Ministarstva i Društva za informatiku Srbije usaglasili su ključna pitanja i dogovorili dalju saradnju.

One thought on “Društvo za informatiku Srbije o mogućnostima razvoja IKT

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    U gore navedenom tekstu posebno je interesantan cetvti pasus odozdo koji glasi:

    “Saša Milašinović iz preduzeća za informatički inženjering ‘Yutro.com’ se osvrnuo na stanje u privredi i rekao da na tom polju trenutno vlada kriza i smanjenje potražnje, te da bi najefikasnije bilo propisati standarde softvera i hardvera kako bi se malim i srednjim preduzećima obezbedila konkurentnost na tržištu. Milašinović je rekao da je ulaganje u informacioni sistem jedna od glavnih stavki i prepreka za razvoj informacionog sistema malih kompanija, te da treba promovisati klaud rešenja.”

    O kakvom to propisivanju standarda softvera i hardvera misli i govovori g. Sasa Milasinovic? Da li g. Milasinovic zna da su u nasoj zemlji prihvacena liberalna nacela “novog pristupa” (New Approach Standardisation in the Internal Market) i “tehnoloske neutralnosti” (clan 3. tacke 6. i 7. Zakona o elektronskim komunikacijama) po kojima nije preporucljivo propisivanje standarda za odredjene karakteristike softvera i hardvera u informaciono-komunikacionim mrezama, osim, eventualno, za za karakteristike TCP/IP protokola.

Leave a Reply