IT

Dve osobe osumnjičene za računarsku prevaru

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su policijski službenici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala SBPOK-a, u saradnji sa Odeljenjem za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, otkrili Marka Čečarića iz Beograda i Radoša Cmiljanovića iz Sopota, osumnjičene da su počinili krivično delo računarska prevara.

U saopštenju se navodi da postoji osnovana sumnja da je Čečarić od 19. juna do 31. jula ove godine u 25 navrata obijao i pristupao telefonskim ormarićima „Telekoma Srbija“ a.d., u kojima se nalaze priključci korisnika fiksne telefonije i sa njih, uz pomoć eksternog telefonskog aparata, uspostavljao vezu sa „Telekomovim“ računarskim servisom za dopunu kredita mobilnih telefona.

On je na taj način izvršio 152 dopune svog mobilnog telefona, ukupne vrednosti od 76.000 dinara, nakon čega je, po prethodno postignutom dogovoru, iznos od 67.700 dinara prebacio na mobilni telefon Radoša Cmiljanovića, koji je u svojoj menjačnici u Sopotu ovaj iznos dalje neovlašćeno transferisao na mobilne telefone drugih lica.

„Telekom Srbija“ je nakon primljenih par reklamacija korisnika usluga, obavestio SBPOK – Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, pa je daljom zajedničkom analizom prikupljenih podataka utvrđeno da se radi o zloupotrebama u sistemu dopune mobilnih telefona sa fiksne telefonske mreže.

U cilju zaštite svojih korisnika, „Telekom Srbija“ privremeno je obustavio ovaj servis, da bi nakon izvesnog vremena omogućio njegovo dalje korišćenje, ali u vrlo restriktivnom režimu.

Protiv osumnjičenih će biti podneta krivična prijava, a Marku Čečariću je određena mera policijskog zadržavanja do 48 časova, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply