IT

EdIT – letnja škola računarstva kompanije HERMES SOFTLAB

I ove godine HERMES SoftLab, članica ComTrade Group, u Kragujevcu je organizovao letnju školu EdIT (Education for Innovative Thinkers) u periodu od 7. do 18. Jula. Ovogodišnji EdIT održava se u 3 države i na čak 6 lokacija, dakle u Ljubljani, Mariboru, Novoj Gorici, Sarajevu, Banja Luci i u Kragujevcu.

U ovoj dvanaestoj letnjoj školi, studenti i đaci računarskih i elektrotehničkih smerova su u 10 dana, i uz pomoć mentora i instruktora HERMES SoftLaba, radili na 7 projekata na području: razvoja igara, mobilnog plaćanja, sigurnih podataka na Internetu, 2D crtanja, daljinskog upravljanja računarima i evidentiranja troškova u .NET okruženju.

Po drugi put, letnjoj školi su se pridružili i studenti Ekonomskog fakulteta, koji su dobili iskustvo na području informacionih sistema za upravljanje imovinom. Učesnici letnje škole su na ovaj način iskoristili svoje teorijsko znanje u praksi, ostvarili uvid u realne okolnosti biznisa i upoznali se sa timskim radom.

Tradicija obrazovanja budućih kadrova u HERMESu počela je 1996. godine, kada je održana prva radionica takvog tipa sa 10 učesnika. Projekat je ubrzo prerastao svoje okvire i ove godine EdIT je ugostio 80 studenata i đaka. Od početka je podeljeno oko 150 stipendija, a HERMES SoftLab je zaposlio 90% tih stipendista. Projekat letnje škole je 2007. godine osvojio i 2. nagradu na takmičenju za najbolji kadrovski projekat.

Živa Gorup koja je vođa centara za kompetencije i vođa projekta EdIT u HERMES SoftLabu, ističe da je projekat letnjih škola usmeren na pravi način, jer se broj učesnika povećava svake godine, a po završetku polaznici su zadovoljni novim, praktičnim znanjima sa područja koja ih zanimaju. ‘

‘Upoznavanje realnog razvojnog okruženja i projektnog rada studentima mnogo znači, jer potrebnih znanja za vreme studija koja su obavezna oprema na putu prema traženju zaposlenja, nikada nije dovoljno”. Po njegovim rečima, učestvovanje na EdITu isto tako može biti odskočna daska za dugoročnu saradnju sa HERMES SoftLabom, što je dodatni razlog za popularnost letnje škole među studentima i đacima.

Vladan Atanasijević, direktor HERMES SoftLab Srbija, kaže da je letnja škola EdIT postala pravi brend i da veliki odziv studenata i đaka koji žele da učestvuju u njoj, ukazuju na izuzetnu želju za praktičnim iskustvima i znanju na području informacionih tehnologija. ”Kompetencije koje HERMES SoftLab ima kao jedan od najvećih IT preduzeća u jadranskoj regiji, i koje razvija letnjom školom EdIT, želimo da širimo među mladima i tako doprinesemo razvoju ove grane u celom regionu u kojem delujemo” ističe Atanasijević.

Učesnici letnje škole će rešenja za pojedinačne projekte predstaviti završnog dana 18. jula, i tada će primiti diplome za uspešan rad na ovogodišnjem EdITu.

EDIT

EDIT

Leave a Reply