E-servisi · IT · Kablovska i sat. TV

EK odobrila projekte namenjene razvoju digitalne televizije i informacionog društva

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da je Evropska komisija ovom ministarstvu odobrila dva projekta namenjena razvoju digitalne televizije i informacionog društva, čija je vrednost 25 miliona evra.

Matić je u izjavi za agenciju Tanjug podsetila na to da je resorno ministarstvo prošle godine kod Evropske komisije apliciralo za dva projekta, koji su ovih dana preliminarno odobreni, i dodala da je u toku izrada projektne dokumentacije.

Ona je naglasila da je prvi deo projektne dokumentacije, koji je namenjen digitalizaciji televizije, odnosno nabavci opreme, završen i da će ovih dana biti poslat Evropskoj komisiji na konačno odobrenje.

Prema njenim rečima, deo sredstava u iznosu od približno osam miliona evra biće usmeren na nabavku opreme, dok će ostatak od oko pet miliona evra biti utrošen na tehničku pomoć, podršku i promociju same digitalizacije.

Matić je ocenila da je izuzetno značajno to što je Evropska komisija rano odobrila projekte jer će to omogućiti probno emitovanje digitalnog signala.

Govoreći o opremi za prijem digitalnog signala koja je neophodna građanima, ona je ukazala na to da je državnom strategijom predviđena pomoć za socijalno ugrožene porodice kako bi i dalje imali neometan prijem slike.

Drugi projekat se, kako je navela, odnosi na informaciono društvo i njegova vrednost iznosi približno 12 miliona evra.

Leave a Reply