IT

“Elektronske individue” u SKCNS Fabrika

Master izložba “Elektronske individue” mlade umetnice Željane Jurković otvorena je u SKCNS Fabrika 10. septembra u 20 časova i postavka će biti otvorena do četvrtka.

Elektronske individue su rezultat istraživanja oblika telo, koji se koristi kao instrument medijske manipulacije. Objekti koji su nastali istraživanjem predstavljaju delove tela čija estetika je vođena idejom telesnih ideala. Koristeći elemente tela, objekti se ponavljanjem dovode u kontekst masovne proizvodnje koja dovodi do gubljenja indentiteta i anksioznosti savremenog doba.

Istraživanje se odnosi se na estetiku hiper savršenih tela koja nam se prezentuju putem različitih medija. Mediji postaju glavni činioci u sagledanju stvarnosti. Velikim brojem informacionih tehnologija naš indentitet postaje promenjiv i prilagođen. Novo telo u savremenoj kulturi ima zadatak da predstavi telesni uzor. Uzor koji je zadovoljan i dostižan uz pomoć imidža i proizvoda koji to omogućava. Potrošačke industrije nude afirmaciju pojedincu, takođe eleminišu veliki deo osoba koji se u takav medijski propisan ideal ne uklapaju.

Pojavom tela u reklamnim kampanjama nastalo je novo neiskorišćeno tržište prihoda. Pokret ka lepoti koji promovišu masovni mediji je vrlo efikasan i time “savršeno telo” postaje ideal postmoderne kulture.

One thought on ““Elektronske individue” u SKCNS Fabrika

  1. Aca

    Изглед, површност и реклама одавно су постали популарни. Суштина више није важна само док се лепо прича. Лепо је једном рекао Чкаља: “Биће скоро пропаст света; Нек пропадне, није штета.”

Leave a Reply