Događaji · IT

Elektronske sabirnice za BMW iz Zrenjanina

Industrijska zona u Zrenjaninu od danas je bogatija za još jedan proizvodni pogon. Predsednik Republike Srbije Boris Tadić i vlasnik kompanije “Drekslmajer” (Dreaxlmaier) Fric Drekslamejr otvorili su danas pogon ove kompanije, u kome će se proizvoditi, kako je rekao vlasnik kompanije, “specijalni setovi kablova” za automobile marke BMW.

Svečenom otvaranju prisustvovali su ambasador SR Nemačke u Srbiji Volfgang Mas, predsednik Izvršnog veća Vojvodine mr Bojan Pajtić, gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević, radnici fabrike, kao i brojni zvaničnici i privrednici.

Kompanija “Drekslmajer” dolazi iz sektora prateće automobilske industrije. Osnovana je 1958. godine, a snabdeva vodeće svetske proizvođače automobila, kao što su Mercedes-Benz, BMW, AUDI, Maybach, Bugatti i druge, i to za njihove top modele po želji kupaca. Kompanija ima proizvodne pogone na 4 kontinenta u 17 zemalja, na 52 lokacije. Kao poslodavac sa ukupno 38.000 radnika, ova nemačka firma na svetskom tržištu beleži uspehe iz godine u godinu.

09052008_tadic_v1

Vrednost investicije u Zrenjaninu je 10 miliona dinara. Kompletan proces rada sa ovom Kompanijom, od ideje do realizacije investicije u Zrenjaninu, obavljen je uz podrški vojvođanskog Fonda za privlačenje investicija – VIP Fonda. U ovoj godini u proizvodnji će biti agnažovano 1000 radnika, a po rečima Drekslmajera, plan je da kompanija u Zrenjaninu do kraja 2009. godine zaposli 2000 radnika.

– Bez razvoja automobilske industrije nema prave ekonomije u Srbiji. Automobilska industrija je pogonski mehanizam za razvoj svih ostalih industrijskih grana u našoj zemlji – izjavio je nakon obilaska pogona predsednik Srbije Boris Tadić i najavio da se očekuje dolazak u Srbiju i veoma značajnog predstavnika automobilske industrije iz Danske, kao i da se vode pregovore sa nemačkim proizvođačima automobila, što će obezbediti otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje. Takav razvoj obezbediće Sporazum o stabilizaciji i prudruživanju koji je Srbija potpisala sa EU, naveo je predsednik Tadić.

09052008_tadic_v3

Govoreći o toj temi okupljenim gostima, predsednik Tadić je ukazao da nema proizvodnje ako zastanu proizvodne trake i uporedio to sa svojim poslom predsednika države. – Šta bi se desilo kada bi predsednik države ili premijer zastali i rekli: “Ući ćemo u mi u Evropu jednom”, ali ne može to “jednom”, već sad ili nikad – rekao je predsednik Tadić.

09052008_tadic_v2

Vlasnik kompanije Fric Drekslmajer je ukazao da je nakon početnih pregovora iz 2005. godine, postojao izvestan osećaj nesigurnosti, ali da je sada zadovoljan što je kompanija donela odluku da se pogon otvori u Zrenjaninu, Vojvodini, Srbiji. – Dva su razloga. Jedan je kvalitetna radna snaga, a drugi blizina najvažnijeg tržišta : Nemačke i srednje Evrope, gde se proizvode automobili za koje ova kompanija proizvodi komandne mrežne sisteme, električne komponente, integrisane module i opremu za enterijere, naveo je Drekslmajer i dodao da je konkurencija u automobilskoj industriji veoma snažna, te da je jedina šansa jaka Evropa. – Zato mi je izuzetno drago da je i Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Leave a Reply