IT

EPS i Hitači potpisali protokol o saradnji

Japanska kompanija “Hitači” zainteresovana je da ulaže u modernizaciju i izgradnju novih termoelektrana u Srbiji i jedna je od potencijalno najozbiljnijih partnera za izgradnju budućih elektrana EPS-a, Kolubare B, TENT B3, Kostolca B, rečeno je danas prilikom potpisivanja protokola o saradnji Elektroprivrede Srbije (EPS) i “Hitačija”.

Protokol o saradnji u oblasti termoenergetskog sektora su potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković, viši potpredsednik “Hitači pauer Jurop” Matijas Johem i menadžer prodaje te kompanije za istočnu Evropu Kristijan Kisling.

Protokol podrazumeva zajedničke aktivnosti dve kompanije u poslovima na postojećim i budućim energetskim kapacitetima.

Generalni direktor EPS-a je istakao da je ta japanska kompanija potencijalno najozbiljniji partner za izgradnju budućih elektrana EPS-a, kao što su TENT B3, Kostolac B.

“Hitači” jedna od dve najveće svetske kompanije koje imaju najbolje preference iz oblasti korišćenja lignita, što je u Srbiji dominantan izvor energije za proizvodnju struje, rekao je Marković novinarima, posle potpisivanja protokola i ocenio da je “Hitači” lider u toj oblasti.

On je podsetio da EPS sa tom kompanijom sarađuje od 2006. godine na rekonstrukciji mlinova na termoelektrani “Nikola Tesla” A na blokovima tri, četiri i pet.

Dobili smo izuzetne performance tih mlinova i povećali snagu postrojenja, što je ogromna korist za EPS, dodao je Marković.

“Hitači” je zainteresovana da ulaže u modernizaciju termoelektrana u Srbiji i u izgradnju novih elektrana, a zanima nas ulaganje u tehnologiju za smanejnje emisija ugljen- dioksida u Srbiji, kazao je Johem.

Sa rukovodstvom EPS-a smo takođe razgovarali o novoj termoelektrani TENT B3 i imali smo preliminarne razgovore o izgradnji sistema za odsumporavanje u Obrenovcu, dodao je Johem i podsetio da je ta kompanija do sada radila revitalizaciju i poboljšanje rada mlinova na TENT-u i Kostolcu.

On je izrazio očekivanje da će na osnovu tih poslova “Hitači” dobiti i druge poslove na poboljšanju rada ostalih mlinova u Kostolcu.

Saradnja dve kompanije podrazumeva obezbeđenje potencijalno većeg učesća “Hitačija” u Srbiji kroz investicije u industriji, značajno angažovanje domaćih firmi u realizaciji budućih projekata kao i razmenu informacija o uslovima i načinu sprovođenja projekata u elektroenergetskom sektoru Srbije.

Dve kompanije će razmenjivati i informacije o novim tehnologijama u oblasti termoenergetskih postrojenja, opreme kotlova i mlinova, kao i formiranje zajedničke radne grupe, organizaciju studijskih poseta i skupova radi analizairanja saradnje.

“Hitači pauer Jurop” se bavi inženjeringom, nabavkom, instalacijom i puštanjem u rad opreme, a posebno je specijalizovan za generatore pare, požarne sisteme, sisteme za kontrolu kvaliteta vazduha u termoelektranama na ugalj, kao i modernizaciju i održavanje opreme za elektrane.

Leave a Reply