IT

Ericsson gradi u ruskom inovacionom gradu Skolkovo sopstveni naučno-istraživački centar

Veliki švedski proizvođač telekomunikacione opreme Ericsson izgradiće u ruskom inovacionom gradu Skolkovo sopstveni naučno-istraživački centar. Prvi radovi u okviru ovog velikog projekta započeće već ove godine. Oni će biti koncentrisani na jednom od važnih pravaca za kompaniju – stvaranju rešenja za takozvane pametne mreže energetskog sanbdevanja. O tome je za Glas Rusije govorio zvanični predstavnik odeljenja Erikson u Severnoj Evropi Sergej Skripnikov.

Pre nekoliko godina italijanska kompanija Asia, koja se bavi u Italiji vodosnabdevanjem, elektrosnabdevanjem, zaključila je sa kompanijom Erikson ugovor, Erikson je nastupio kao ključni integrator projekta i priključio za pametnu mrežu energetskog snabdevanja milion i po stanova. To znači da je u svakom od tih stanova postavljeno takozvano pametno brojilo, koje omogućava energetskoj kompaniji da 24 sata dnevno prati potrošnju u tom stanu.

Još je vrlo važan momenat automatizacija plaćanja. Idealno situacija izgleda ovako: čovek u svakom trenutku može da ode na sajt svoje banke ili kompanije i pomoću dva pokreta mišem da plati za potrošenu količinu struje. Ali to je samo najočigledniji pravac. Kako smatra Sergej Skripnikov, pametne mreže mogu da postanu deo koncepcije pametne kuće. Kako to može da izgleda? Čovek će u svakom trenutku znati ne samo koliko njegov stan ili kuća troše struje, već će i dobijati mogućnost da upravlja procesom. Na primer, sa svog smartfona ili internet-planšete uz pomoć specijalnog programa moći će da upravlja uređajima koji su mu u kući. To zvuči prilično futuristički, ali ipak slika je otprilike sledeća: vi ste otišli iz kuće, zaboravili da isključite peglu. Momenatlno ste se setili i poslali poruku na pamentu utičnicu, koja jednostavno isključuje sve utikače koji su u njoj, objašnjava Sergej Skripnikov.

Bavićemo se razradom kako platformi, tačnije nekog IT sistema koji može da bude postavljen u energetskoj kompaniji, tako i priloga za privatne korisnike, koji mogu da učine ove usloge masovnim i da motivišu ljude da postavljaju pametna brojila kod sebe u stanovima. Jasno da korisnici nisu zainteresovani da postavljaju brojila koja mogu da udare po budžetu, samo da bi učinili život energetske kompanije udobnijim. Ali čim se otvore dodatne mogućnosti – za uštedu energije, za pogodnost, ovaj projekat će postati povoljan za sve njegove učesnike.

Nadalje delatnost švedske kompanije Erikson u ruskom inovacionom gradu Skolkovo će biti fokusirana na realizaciju intelektualnih infrastrukturnih rešenja u sferi komunalnih usluga i saobraćaja.

Leave a Reply