IT

ERICSSON ICT tehnologije u borbi protiv klimatskih promena

Od 29. novembra do 10. decembra svetski lideri će se baviti globalnim klimatskim pitanjima u meksičkom gradu Kankunu na 16. Konferenciji pod nazivom “COP 16”.

Kompanija Ericsson je u proteklih 6 meseci sarađivala sa meksičkim vlastima kako bi pomogla u podizanju svesti o mogućnostima ICT rešenja u povećanju energetske efikasnosti u svim društvenim sektorima. Promocija ovih rešenja pomoći će ljudima od uticaja da razmišljaju proaktivnije umesto da se bave štetnim emisijama gasova post festum.

Ericsson predstavlja kako ICT i širokopojasni internet mogu smanjiti emisije CO2 u ostalim društvenim sektorima. Hans Vestberg, predsednik kompanije Ericsson, će putem telefonske veze učestvovati na okruglom stolu vodećih svetskih lidera i ministara kako bi podigao svest i podržao poziv industrijama da prihvate ICT transformativni pristup u borbi protiv klimatskih promena.

Na konferenciji u Kankunu Ericsson se angažuje na izvesnom broju ključnih aktivnosti u cilju povećanja svesnosti značaja uloge ICT tehnologije i njenim mogućnostima među globalnim liderima, vladama, nevladinim organizacijama i drugim sektorima. Ericsson će nastaviti da nudi preporuke državnih politika o tome kako da se na najbolji način primeni ICT u različitim društvenim sektorima. Jedna od preporuka je da ICT bude centralni deo strategije za sve gradove.

Ohrabrujući uvođenje ICT rešenja prilikom donošenja odluka o infrastrukturnim investicijama u toku planiranja, potrošnja energije se može smanjiti čime se povećava energetska efikasnost. Druga preporuka za vlade država je da ohrabre partnerstvo među sektorima kako bi podržali nove usluge zasnovane na ICT tehnologiji koja može smanjiti emisije štetnih gasova u cilju prelaska na ekonomiju zasnovanu na uslužnim delatnostima pre nego na proizvodima.

Ericsson će biti fokusiran na ICT inovacije koje mogu povećati energetsku efikasnost u svim sektorima društva poput poslovnih operacija u globalu, ali i u sektoru transporta, komunalnih usluga, obrazovanju i zdravstvu. Učešće Ericssona u projektu Kraljevske luke u Štokholmu – povezani održivi gradski projekat koji za cilj ima izbacivanje fosilnih goriva iz upotrebe do 2020. godine – predstavljaju dobar primer naše saradnje sa gradovima i implementacije nekih od ICT rešenja.

Christiana Figueres, diplomata iz Kostarike, koja je ove godine preuzela funkciju izvršnog sekretara Okvirne konferencije UN o klimatskim promenama, izjavila je: “Multilateralni pregovori kao što je ovaj ne podrazumevaju samo rešavanje problema vezanog za životnu sredinu već podrazumevaju i transformaciju ekonomskih modela i ekonomske strukture u kojima živimo već decenijama.”

Hans Vestberg, predsednik kompanije Ericsson, izjavio je: “Uvođenje ICT rešenja u sve sektore društva omogućava nam da se okrenemo budućnosti i počnemo da menjamo način na koji radimo neke stvari umesto da se fokusiramo samo na smanjenje emisija štetnih gasova. Potrebna nam je transformativna promena u velikoj meri i promena sa fizičke na informacionu infrastrukturu.”

Ovde možete pogledati plan smanjenja zagađenja u urbanim sredinama (PDF). Pogledajte i komunikacijska rešenja za “Gradove sa niskim nivoom ugljenika”.

Leave a Reply