IT

Ericsson – od porodične firme do svetskog giganta

Lars Magnus Erikson (Ericsson) smatra se jednim od najvećih švedskih inovatora i preduzetnika. Ali malo ko zna da je dobrim delom za uspeh ove kompanije zaslužna žena, Larsova supruga Hilda.

Lars Magnus Erikson otvorio je svoju zanatsku radionicu u Štokholmu 1876. godine sa početnim kapitalom od 1.000 švedskih kruna koje je pozajmio od gospođe Marije Štromberg sa čijom ćerkom je tada bio veren. Radionica se nalazila u centru grada u preuređenoj kuhinji od 13 m2.


Lars Magnus Erikson

Lična poznanstva takođe su bila presudna prilikom odabira prva dva radnika. Karl Johan Anderson, koji je ubrzo postao partner u kompaniji, bio je Larsov kolega u Oller & Co dok je asistent Gabrijel Bildsten bio sin Larsove gazdarice od koje je iznajmljivao sobu.

Upravo je Gabrijel bio osoba koja je “organizovala” jedan od najvažnijih sastanaka u istoriji kompanije Ericsson. Kao asistent i kurir, Gabrijel je poslat u Cedergren juvelirnicu kako bi kupio srebro za električne kontakte. Kada je video telefonski aparat u prodavnici ponosno je rekao: “Moj šef pravi mnogo bolje telefone”. Impresioniran onim što je čuo vlasnik juvelirnice Henrik Tore Kedergren odmah se zaputio u Eriksonovu radionicu. Ovaj susret, iako ga neki nazivaju mitom, neosporno je bio važan trenutak za razvoj telekomunikacija u Švedskoj a kasnije i svetu.


Hilda sa svojim sinovima

Možda i najvažnija godina u istoriji kompanije Ericsson bila je 1878. kada se Lars oženio 14 godina mlađom Hildom Simonsen. Netipično za tadašnje pripadnice lepšeg pola, Hilda je odmah počela da radi zajedno sa mužem i ubrzo su pokrenuli LM Ericsson & Co. Ona je od saradnika postala ravnopravni partner koju je Lars konsultovao prilikom donošenja važnih odluka. Pored toga, ona se brinula i o kući bračnog para i njihovo četvoro dece.

Hilda je vodila posao dok je Lars putovao po inostranstvu, a upravo je ona zaslužna za prvi veliki posao koji je kompanija Ericsson dobila u Švedskoj za izgradnju kompletnog telefonskog sistema u gradu Gavleu.

Kada je kompanija počela da raste, Hildina uloga u Ericssonu bila je manjeg obima, ali je ona ostala pouzdan Larsov poslovni partner i konsultant do njegovog napuštanja Ericssona 1900. godine.

Leave a Reply