Internet · IT

EU objavila Zbornik onlajn prava

Zbornik onlajn prava, koji je objavila Evropska unija kao deo svoje Digitalne agende, sadrži prava i principe koji pod EU legislativom štite građane i potrošače Unije za vreme obavljanja aktivnosti na internetu. Kako potrošači nemaju do kraja poverenje u onlajn okruženju kao posledica dolazi da i ne koriste sve prednosti dostupnih onlajn usluga.

Građani EU uživaju korpus relevantnih prava za onlajn okruženje, kao što su sloboda izražavanja i informacija, zaštita ličnih podataka i privatnosti, zahtev za transparentnošću i univerzalnim telefonskim i funkcionalnim internet uslugama, kao i obezbeđenje zadovoljavajućeg kvaliteta usluga.

Ova i druga prava se uglavnom nalaze distribuirana na različitim mestima u okviru različitih legalnih akata i nisu uvek laka za razumevanje. Zbornik onlajn prava ima za cilj da podigne svest i razumevanje o ključnim onlajn pravima EU građana. Neka od pojedinačnih onlajn prava su pravno obavezujuća i primenljiva u zavisnosti od legalnih akata iz kojih potiču, a koja su zatim preneta i implementirana u nacionalno zakonodavstvo u zemljama članicama EU.

Zbornik takođe olakšava građanima i potrošačima da bolje upoznaju zakone zemalja u kojima žive ili posluju, zatim promoviše poverenje među potrošačima kada pristupaju onlajn uslugama i aplikacijama, ali ih i podstiče da fokusiraju svoje aktivnosti na onlajn sferu. Izvor: Digital Agenda for Europe

4 thoughts on “EU objavila Zbornik onlajn prava

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Prema clanu 124. stav 3. Zakona o elektronskim komunikacijama, kada postoji poseban rizik povrede bezbednosti i integriteta javnih komunikacionih mreža i usluga (neovlašćeni pristup, značajan gubitak podataka, ugrožavanje tajnosti komunikacija, bezbednosti ličnih podataka i drugo), operator je dužan da o tom riziku obavesti pretplatnike i, ako je takav rizik van opsega mera koje je operator dužan da primeni, obavesti pretplatnike o mogućim merama zaštite i troškovima u vezi sa primenom tih mera.

  Upravo sam primio nize navedenu poruku o novom virusu, ali ne od mog operatora, vec od drugog izvora. Ne znam da li je ona (poruka) prava ili lazna, ali me brine i ugrozava kao “online” korisnika Interneta.
  ***
  Obavezno procitaj i pošalji dalje!
  VIRUS DOLAZI !
  Zdravo svima!
  Sa Norton Ati-virusom sam proverio i potvrdio, da je virus stvaran. Zato pošaljite ovu poruku svim svojim kontaktnim naslovima-adresama.
  MOLIM, ODMAH PROSLEDITE OVO UPOZORENJE SVIM PRIJATELJIMA, DRUŽINSKIM ČLANOVIMA I SVIM, SA KOJIM IMATE KONTAKTE! Budite oprezni v u sledecih nekoliko dana! Ne odtvarajte nijednu poruku sa subjectom
  POSTCARD FROM HALLMARK, ne gledajte na to, ko vam je poslao!
  To je virus, koji otvori ikonu razglednice, koji sagori celi tvrdi disk C na vašem računaru! Virus cete dobiti od nekoga, ko ima vašu adresu, zato je važno, da upozorenje pošaljete svim vašim kontaktnim osobama. Bolje je, da pošaljete obavestenje na 25. adresa, nego da dobijete virus i da ga otvorite. Ako primite poštu sa naslovom-adresom POSTCARD, nemojte ni pomisliti , da bi ga poslali prijateljima i ne otvarajte ga! Odmah ugasite računar, to je dosad najgori virus – kako je objavio CNN!
  Takodje Microsoft je objavio, da je to dosad najbolji unistavajuci virus. Mc Afee je taj virus odkrio juce i protiv te vrste virusa dosad jos nema pomoči. Virus jednostavno unisti deo tvrdog diska, gde su sacuvane
  vitalne informacije. POŠALJITE OVU PORUKU SVIM VAŠIM PRIJATELJIMA!
  ZAPAMTITE: AKO BUDETE PORUKU POSLALI DALJE, ZAŠTITITI ĆETE SVE NAS!

 2. Aca

  То упозорење је обична навлакуша и будалаштина. Поента је направити бескористан саобраћај на интернету. Ако је вирус већ пронађен, одмах се зна и вакцина.

 3. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Aco,

  Mislim da ste u pravu. Sumnjam u sledece reci iz upozorenja: “koji sagori celi tvrdi disk C na vašem računaru!”, “najbolji unistavajuci virus”, “Odmah ugasite računar, to je dosad najgori virus” i “Virus jednostavno unisti deo tvrdog diska”. Pitam se kako registrovani podaci (informacije) mogu da prouzrokuju sagorevanje i unistenje tvrde, materijalne stvari, diska? Ovo upozorenje nisam uspeo da pronadjem na CNN-u.

  Dejan Popovic

 4. Aca

  Чак и сам предлог “Одмах угасите рачунар” потпуно је бесмислен ако је већ претходно дат предлог да се не отвара порука.

  Теоретски је могуће спалити неки уређај ако се контрола напона уређаја врши софтверски. У том случају вирус је у могућности да преузме контролу напона и да потом повећа напон и спали уређај. Код хард диска контрола напона се врши хардверски.

Leave a Reply