IT

EU pokrenuo istragu protiv Motorole zbog moguće zloupotrebe patenata

Evropska komisija pokrenula je u utorak dve istrage protiv Googleovog Motorola Mobilityja zbog sumnje da krši ravnopravnu tržišnu utakmicu zloupotrebom patenata koje koristi kao alat za suzbijanje konkurencije. Brisel će nastojati da utvrdi da li li Motorola zloupotrebila dominantnu poziciju na tržištu patenata, tražeći od sudova da američkim tehnološkim divovima Appleu i Microsoftu zabrane prodaju iPhonea i iPadova, odnosno Xboxa i Windowsa.

Microsoft i Apple optužuju Motorola Mobility da zloupotrebljava svoj veliki portfelj patenata kako bi blokirao proizvode konkurencije sudskim nalozima širom Evropske unije. Tvrde i da naplaćuje previsoke naknade za pravo na korišćenje ključnih patenata.

Predmet su spora standardni ključni patentni (SEP) koje tehnološke kompanije moraju staviti na raspolaganje konkurenciji po razumnoj ceni jer su temeljni uslov za funkcionisanje pojedinih proizvoda.

Microsoft i Apple tvrde da Motoroly Mobility ne poštuje tu obvezu i da naplaćuje previsoke naknade za korišćenje svojih patenata na području mobilnih i bežičnih komunikacijskih tehnologija druge i treće generacije, te video kompresije H.264 i tehnologija WLAN.

Leave a Reply